FENA: HDZ formira Vladu u HNK sa strankama Trojke

Vijesti 05. jun 202308:45 0 komentara
F.Z./N1

Osam mjeseci nakon izbora, stekli su se uvjeti da i Hercegovačko-neretvanski kanton dobije novu Vladu, piše FENA pozivajući se na svoje izvore.

Pregovori oko formiranja izvršne vlasti između čelnika stranaka većine u Skupštini ovog kantona ušli su u samu završnicu i mogli bi biti završeni već u ponedjeljak. Inače ovi razgovori se vode već nekoliko sedmica intenzivno.

Iz izvora bliskih HDZ BiH, stranci bez koje se Vlada HNK ne može formirati jer s 11 ruku drže ključeve vlasti u ovom kantonu u kojoj se Vlada formira dvotrećinskom većinom od 30 zastupnika, tvrde da je izglednije da vlast formiraju sa strankama trojke na čelu s SDP-om. Na taj način “pratila bi se većina na državnoj razini i na razini Federacije BiH“, potvrdio je FENI izvor iz HDZ BiH uoči završne runde pregovora koja bi trebala završiti dogovorom oko formiranja Vlade i raspodjele ministarskih resora.

Proteklih dana iz Kantonalnog odbora HDZ BiH najavljivano je kako je u ovom kantonu HDZ bliži dogovoru sa SDA oko formiranja nove vlade, a ovom stanovitom političkom zaokretu očigledno su kumovale konsultacije na višoj razini.

Ukoliko se pregovori završe prema informacijama koje su dobili od svog izvora, SDA prelazi u opoziciju u ovom kantonu.

Na čelo Vlade HNK-a koja više od četiri godine radi u tehničkom mandatu, prema izjavama čelnika HDZ BiH Dragana Čovića, dolazi premijerka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više