Festival cvijeća u Banjaluci: Različitim mirisima i cijelim spektrom boja okupiran park (VIDEO)

Vijesti 13. apr 202420:29 0 komentara

Nekako s proljeća počinje buđenje i Banjaluke. U susret Danu grada događaji se nižu jedan za drugim, pa se i prepliću i održavaju gotovo istovremeno upotpunjujući tako ukupnu ponudu. Slično se desilo danas kada su Festival cvijeća, neočekivano, preplavili bajkeri.

Različitim mirisima i cijelim spektrom boja okupiran je banjalučki gradski park “Petar Kočić” u kojem je više od 30 uzgajivača i trgovaca cvijećem izložilo svoju ponudu. Među njima, jedan štand se izdvaja.

“Bavim se uzgojem različitih biljnih vrsta, krenunvši od začinskog, dekorativnog, egzotičnog bilja, afričkih ljubičica, od svega toga bih izdvojila biljke mesožderke”, rekla je uzgajivačica bilja Tatjana Savanović.

Ljubav prema neobičnoj vrsti traje od malena, a za sve je kriv popularni crtani film “Pokemoni”. Ipak, ljubav koju Tatjana ima, dijele i neki drugi.

Tatjana u svom vrtu ima oko 15-ak različitih vrsta, neke od njih su posebno rijetke i teške za uzgoj, a neke su lakše dostupne i prigodne za početnike.

“Ovo je Sarracenia stevensii, ona ima ovu cijev koja u principu sve one imaju taj neki miris koji je privlačan bubama, insekt uđe unutra zaglavi se u nekom momentu, ne može ni dole proći ni gore i tu ostane, uguši se, a biljka uzme sve ono što joj treba”, kazala je Tatjana Savanović.

I na ovogodišnjem sajmu cvijeća svaki štand priča je za sebe. Posebna je i priča šerenog tulipana iz ponude Ivane Jokić.

“On je proizveden 70-ih godina. Jedan Banjalučanin Đurić je na belgijskom institutu radio ukrštanje nekoliko sorti tulipana i dobili su ovakav tulipan crveni sa žutim rubom i dobio je ime po gradu iz kojeg je ovaj gospodin koji ga je proizveo, znači po Banjaluci”, navela je vlasnica cvjećare Ivana Jokić.

Uz kratak istorijat ide i savjet za produženje života buketa tulipana koji će trajati i do sedam dana ukoliko im se svakodnevno mijenja hladna voda i ukoliko im se stabljika skrati za dodatnih pet centimetara. Ponuda cvijeća je tolika da je moguće kupiti i apsolutno trajne primjerke – heklane kaktuse koje je oživjela Zorica Toprak, teslićanka koja je toliko zaljubljena u kaktuse da ima sve u njihovom obliku, pa i kolače.

“Najfascinantnije meni lično kod njih je kako se taj cvijet probije ispod svih tih bodlji, sam cvijet. Sad u sezoni od maja mjeseca sve do septembra, oktobra do kad oni cvjetaju, to je predvina rapsodija boja, bodlji, kući imam kolekciju koja broji oko 800 kaktusa”, kazala je uzgajivačica kaktusa Zorica Toprak.

Harmoniju koja vlada u Parku “Petar Kočić” ubrzo je prekinula neočekivana buka. Grad su “okupirali” bajkeri. Ovim događajem banjalučki Moto klub “Istok” otvara sezonu i skreće pažnju učlesnicima u saobraćaju da su motoristi ponovo na cestama.

“U bajkerskom svijetu uspješnost sezone mjeri se uvijek brojem vožnji koje pređemo i ostvarenim kilometrima, motorijadama i uostalom prijateljima koje obiđemo u raznim zemljama, kao što su oni danas došli ovdje iz svih zemalja ovdje kao što vidite vjerujem da ima preko 500 motora ovdje”, rekao je član MK Istok Igor Stojanović

I to je takođe pozitivan znak, jer Banjaluka je redovna adresa i na mapi destinacija ljubitelja dvotočkaša.

“Ovaj neočekivani obrt u našoj priči sa festivala cvijeća na motoskup možda je i najbolji nagovještaj onog što slijedi u Banjaluci ove godine, a slijedi niz dešavanja koja počinju upravo u ovom mjesecu kada grad na Vrbasu obilježava i svoj dan – 22. april i to je dobar nagovještaj jer sezona javnih događaja i u Banjaluci je počela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!