Film Slobodana Maksimovića “Praslovan” prikazan na SFF-u, govori o Zoranu Predinu: “Kada se desi ta čarolija, to je potpuna stvar…”

Vijesti 19. aug 202421:36 0 komentara
N1

U okviru Open Air programa u nedjelju je u Ljetnom kinu Stari Grad bio prikazan film “Praslovan” Slobodana Maksimovića. Riječ je o biografskoj drami o životu i karijeri Zorana Predina. Maksimović je bio gost N1 Specijala povodom Sarajevo Film Festivala.

Iako je u toku projekcije počela kiša, gledatelji nisu odustali već su prešli u zatvoreni prostor u BKC-u i pogledali film do kraja.

“Uslijedio je aplauz od 10 minuta na kraju. Vao. Hvala vam. Mi koji radimo u filmskoj industriji, nemamo osjećaj kako će izgledati naš film i kakav će biti odaziv publike. Kada se desi ta čarolija to je potpuna stvar”, rekao je Maksimović.

Izabrao je Zorana Predinu za njegov biografski film zbog, kako kaže, njegove karijere koja traje 46 godina i koji je objavio 46 albuma te pisao prekrasne tekstove koje je “pakovao da izbjegne centzure tadašnjeg sistema”.

“Praslovan je pjesma koja je preživjela sve te godine i sve sisteme i čak danas možda više funkcioniše kritički nego tih 80-ih godina kada je napisana. U njoj je sažeta sva filozofija Zorana Predina, meni kao autoru filma je bio to sjajan naslov filma koji se ne mora prevoditi ni na jedan jezik, a ima moćnu notu koja može uhvatiti gledaoca da razmišlja šta je to praslovan”, rekao je Maksimović.

Reditelj Maksimović, Bosanac koji živi i radi u Sloveniji, rado dolazi na Sarajevo Film Festival. Prije dvije godine se predstavio na SFF-u sa dječijim filmom te su osvojili nagradu.

“To mi je velika čast jer takva nagrada dolazi od dječijeg žirija, publike kojima je taj film namijenjen”, kazao je.

Detalje o filmu pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!