Finansiranje izbora: “U procjepu između stranačkih direktiva i zakona”

Vijesti 23. maj 202219:52 1 komentar
N1

Propao je još jedan pokušaj izdvajanja novca za listopadske opće izbore. Odbijen je prijedlog Kluba Bošnjaka, na današnjoj žurnoj sjednici Doma naroda. Iz SIP-a i dalje odlučno - odgađanja izbora neće biti. Stavovi, čini se sve udaljeniji, dok se međusobne optužbe nastavljaju. Na brojne prozivke odgovarao je i državni ministar financija.

Globalni fiskalni okvir neopohodan za usvajanje budžeta čekao se od petog mjeseca prošle, do trećeg mjeseca ove godine. Nije imao ko da ga potvrdi jer su sjednice fisklanog vijeća mjesecima bila bez kvoruma. Ili kako je danas kazao Vjekoslav Bevanda odgovarajući na prozivke delegata, on je zapravo bio jedini član koji se sjednicama odazivao. A fiskalno vijeće pored ministra finansija, čine i predsjedavajući Vijeća ministara sa dva entitetska premijera i ministri finansija.

“Fiskalno vijeće čini šest članova. Zašto nisu održavane sjednice, nije bilo kvoruma. Krivi su svi, izuzev ministra Bevande. On je bio na svakoj sjednici. Predstavnicima entiteta i predsjedavajućem sam rekao ‘kako god dogovore, samo da imamo prvi korak”, naveo je Vjekoslav Bevanda, te dodao da se ne boji nikakve odgovornosti, pa ni krivične odgovornosti.

Komentirali su delegati koji dolaze iz opoziconog SDS-a i SDP-a kazavši kako i današnja rasprava pokazuje da je odgovornost na vladajućoj eliti, odnosno da se “ministar Bevanda našao u procjepu između stranačkih direktiva i zakona”.

Bevanda je odgovorio na prozivke da je Ministarstvo finansija BiH odbilo da postupi po svom ranijem naputku CIK-i da traži novac iz akumuliranih sredstava. Centralna izborna komisija to je i uradila, no svejedno je bila odbijena. Resorni ministar danas će reći da je bio krivo shvaćen.

“Po režimu privremenog finansiranja, odobrenje novog programa rashoda koji nije utvrđen zakonom o budžetu može utvrditi Vijeće ministara BiH posebnom odlukom. CIK je predložio Vijeću ministara odluku o odobrenju sredstava za izbore koja nije sukladna Zakonu o finansiranju institucija BiH”, kazao je Bevanda.

“Naime, sugerirano je da sredstva iz 2020. godine ne mogu biti stavljena na raspolaganje bez odluke Vijeća ministara, a ne da ne mogu uopće biti stavljena na raspolaganje”, naglasio je resorni mimistar.

Da li ovo znači da bi uz saglasnost Vijeća ministara, CIK dobila novac, nije precizirano.

Ostalo je nejasno i da li sredstva iz entitetskih budžeta mogu biti pozajmljena za održavanje izbora, na čemu je insistirao NIkola Špirić, odnosno da li uopšte postoji zakonska mogućnost da se novci alternativno osiguraju.

Zbog čega su ministri iz njegove stranke opstruirali donošenje budžeta, Špirić nije odgovorio kazavši da su i današnje prozivke dio predizborne kampanje.

Sjednica nije prošla ni bez rasprave delegata

Današnju sjednicu obilježila su i rasprave delegeta, inače lidera SDA I HDZ-a. Izetbegović je HDZ direktno optužio za opstrukcije zbog izborne reforme, te pozvao i visokog predstavnika da reguje. Dragan Čović odgovorio da je počela izborna kampanja, a i da je ovo je klasičan pritisak sarajevske politike

Burno na sjednici Doma naroda: Rasprava Izetbegovića i Čovića

U međuvremenu iz CIK-a je je poručeno kako prolongiranja izbora neće biti, da se novci moraju osigurati. Sličan stav i ostalih predstavnika međunarodne zajednice koji su i danas podržali Centralnu izbornu komisiju.

Iz Ministarstva finansija BiH danas su potvrdili kako je nacrt budžeta spreman i da ce biti upućen Vijeću ministara. Ukoliko Predsjedništvo BiH kao predlagač ne bude imalo zamjerki, konačan sud dat će Paralementarna skupština BiH. U najboljem slučaju za desetak dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare