Finci o presudi Suda u Strazburu: Čini se da ni Evropa ne zna šta s njom da radi

Vijesti 24. apr 202322:55 0 komentara
N1

Sagovornik emisije Izvan okvira - prije nepunih 80 godina - rođen je, ni više ni manje, nego u koncentracionom logoru. Prvi je od Fincija koji nakon 350 godina nije rođen u Sarajevu. Nasljednik je i čuvar tradicije sefardskih Jevreja. Iako su po osnutku države Izrael, njegovi roditelji zajedno s njim mogli otići, birali su ostati u rodnoj Bosni i Hercegovini, a Sarajevo je bilo sefardski centar Evrope. Kako Jakob Finci vidi današnje okolnosti? Ima li vjeru u implementaciju onoga što je u slučaju nazvanom po njemu, Bosni i Hercegovini naložio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu?

“Ko god je u vrijeme Jugoslavije imao priliku da posjeti naše bliske susjede, Mađare, Bugare, Rumune – u nas su gledali kao u Bogove. Bili smo čudo za njih. Upravo to je bila naša komparativna prednost”, prisjetio se Finci doba koje je obilježilo bratstvo i zajedništvo.

Nažalost, priznaje – teško je rekonstruisati to vrijeme.

U ovom kojeg danas živimo – već godinama ignorišemo ono što je i Sud za ljudska prava u Strazburu proglasio ispravnim.

Naime, još 2009. godine Sud je u slučaju Derve Sejdića i sagovornika N1 donio odluku u kojoj je rečeno da isključivanje na etničkoj osnovi ne može biti objektivno opravdano u sadašnjem demokratskom društvu. Ta odluka je postavljena kao uvjet ulaska Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Finci danas podcrtava – to je bila presuda u korist države Bosne i Hercegovine, nikako protiv nje.

Bio je, kaže, siguran da će se ona implementirati.

“Sa ovom presudom ni mi, a čini se ni Evropa – ne zna šta da radi. Njima je sasvim jasno da je to presuda koja je bazirana na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Presuda je ovdje donesena u pet varijanti. Čini se da je sada došla voda do grla. U kandidatski status smo uskočili preko reda”, podsjetio je Finci.

Nakon toga – Bosna i Hercegovina će morati stati i konačno razmisliti u pravcu promjene Ustava, a što bi podrazumijevalo implementaciju spomenutih presuda.

“I to će se promijeniti vrlo brzo”, poručio je u emisiji Izvan okvira.

Na sutrašnjim demonstracijama ispred Ureda visokog predstavnika u BiH, dodao je, neće stajati, ali znatiželjno će pratiti rezultate i odgovore onih protiv kojih su najavljeni protesti.

O njegovoj životnoj priči i ličnom osvrtu na vrijeme iza nas, kao i prilike ispred nas – više u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!