Finci: SAD spremna pomoći da preživimo izbore 2022. u smirenoj atmosferi

Vijesti 16. nov 202114:33 > 14:34 4 komentara
N1

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, kazao je nakon sastanka kako su američki zvaničnici pokazali puno dobre volje i spremnosti da pomognu našoj zemlji da izađe iz krize u kojoj se trenutno nalazi kao i to da "preživimo izbore 2022. u smirenoj atmosferi" a da se promjenama Ustava i Izbornog zakona pristupi nakon.

“U BiH je uvijek dobro popiti kafu s prijatejima pa čak i s onima s kojima se u potpunosti ne slažete jer se u uz kafu neki problemi riješe. Ovo je bio jedan razgovor o tome kako vidimo situaciju u BiH i kako vidimo mogućnost veće pomoći našoj zemlji jer je očito da sami nemamo rješenja. Naš problem je što stranci koji dolaze očekuju od nas rješenja, a mi ih nemamo. Da ih imamo ne bismo došli u ovu situaciju u kojoj jesmo”, rekao je Finci.

Na pitanje hoće li biti izbora, Finci je upitao zbog čega ne bi bilo kada su izbori po istom zakonu i Ustavu održani i 2010, 2014. i 2018. godine te nikom nije smetalo.

“Ako smo mogli prehtodna tri izbora imati po ovakvim pravilima igre, zašto ne možemo i ove? I onda na vrijeme početi raspravljati o promjenama jer ne zaboravite – mi imamo vremena samo do maja 2022. To je pet mjeseci jer idu praznici i u jednom i u drugom konstitutivnom narodu. Nema puno vremena da se radi. Onda je bolje preživjeti ove izbore po ovim pravilima. Znamo da su suprotnosti i sa konvencijom o ljudskim pravima. Ali bili su i ranijih godina pa se niko nije bunio. Nema potrebe ni za ovu. Kolega Sejdić i ja čekamo 12 godina na implementaciju toga, možemo još 2-3 godine. Ali da u miru to napravimo, a ne u nekoj panici iskopavajući skriveno oružje ili spremajući se za ne daj Bože što smo već jednom doživjeli”, rekao je Finci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare