Firma “Zrak” nekad imala 4.000 radnika, sad ih se samo 70 bori za njen opstanak

Vijesti 05. sep 202219:48 0 komentara

Masovni protesti radnika sarajevskog "Zraka", reakcija su na posljednje informacije da će Vlada pokrenuti stečaj ovog preduzeća. Iz Sindikata su najavili i podnošenje krivičnih prijava, između ostalog, i protiv federalnog premijera Fadila Novalića, poručujući da će učiniti sve da do ovog scenarija ne dođe. Nekada je ovo preduzeće brojalo 4.000 radnika, a sada ih se samo njih 70 bori za njegov opstanak.

Ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ostane pri svojoj odluci, ispred njenog sjedišta uskoro bi mogli osvanuti šatori, ali i masovniji protesti nezadovoljnih radnika, ne samo “Zraka” nego i drugih preduzeća namjenske industrije koja se nalaze u sličnoj situaciji. Pozadina stečajnog postupka samo je prikrivanje privrednog kriminala, tvrde predstavnici Sindikata.

“U petak smo od naše Uprave dobili jedan predugovor o kuporodaji nekretnina gdje na prvoj stranici imate potpisano između Nadzornog odbora i naše Uprave sa kupcima o jednom dijelu zemljišta. Nakon tri stranice, prodaje se potpuno drugo zemljište”, naglasio je Emir Kominlija, predsjednik Sindikata preduzeća “Zrak”.

Radnike zbunjuju i oprečne informacije. Iz Uprave, koja uvjerava da je firma u procesu konsolidacije do naredne godine, pa sve do Vlade koja govori o pokretanju stečajnog postupka. No, prema zakonu, firma koja je u procesu konsolidacije ne može ići pod stečaj. Zbog toga su protiv premijera Novalića najavljene i krivične prijave.

“Ovo je iživljavanje i vraćanje na početne informacije, sa pravom pokušavamo naglasiti da je na sceni pravno uokvirena privredna mafija koja želi uništiti kompaniju zarad nekih građevinskih lobija i ostvaritI svoje interese”, rekao je Almir Salihović, potpredsjednik Sindikata metalaca.

Drugu stranu nismo uspjeli dobiti. Prvi čovjek “Zraka” Nedžad Koldžo nedostupan na pozive, a resorni ministar Nermin Džindić, čini se, nezainteresovan za izjavu. No, pesimizma u ranijem obraćanju direktora “Zraka”, nije bilo.

“Iako imamo puno problema mi radimo. Evo i sad u montaži radi se na sklapanju dva prototipa od kojih nama praktično zavisi budućnost”, govorio je ranije (29. juni ove godine) Nedžad Koldžo, direktor preduzeća “Zrak”.

Od stava da je za katastrofalno stanje u ovom preduzeću najodgovornija Uprava, Sindikat ne odstupa. Početkom prošlog mjeseca na sjednici Vlade Federacije BiH trebala je biti razmatrana odluka o njenoj smjeni, no to se nije desilo.

“Dobili smo podršku i pomoć četiri boračke organizacije u Sarajevu. Ukoliko zatreba doći će ovdje i svojim tijelima braniti ovu firmu”, istakao je Mirsad Ademović, potpredsjednik Sindikalne organizacije “Zrak”.

Kompanija “Zrak” godinama je u problemima, iako je početkom 1990-ih bila jedna od vodećih kompanija u proizvodnji optičkih elemenata, a zapošljavala je 4.000 radnika.

Danas, za njen opstanak bori se svega njih 70-ak. Duguje im se šest plata, a sami su se odrekli 30% primanja kako bi spasili firmu. Ironija je da se u ovom mjesecu predizborne kampanje svi pozivaju na pomoć mladima, kojih u ovom preduzeću ima više od 90%.

“Neka na ovom primjeru pokažu koliko im je stalo do njih”, poručuju sindikalci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!