Fond PIO RS objavio koja je dokumentacija potrebna za korisnike prava na srazmjerni dio penzije

Vijesti 24. okt 202313:18 3 komentara
N1

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske pozvao je korisnike kojima je priznato pravo na srazmjerni dio starosne, invalidske ili porodične penzije sa Federacijom BiH (FBiH) da se obrate u najbližu poslovnicu radi obezbjeđenja dokumentacije za podnošenje zahtjeva za isplatu razlike, odnosno namirenja do iznosa najniže penzije u FBiH.

Iz Fonda PIO RS navode da korisnik prava na srazmjerni dio penzije ostvaruje pravo na isplatu razlike penzije u slučaju da je zbirni iznos srazmjernih penzija ostvarenih kod Fonda PIO i Federalnog zavoda MIO/PIO,  manji od iznosa najniže penzije u FBiH i koji ima prebivalište na području BiH.

Pravo na isplatu razlike penzije ostvaruje se od dana podnošenja zahtjeva za ostvarivanje ovog prava, ukoliko su ispunjeni uslovi.

Zahtjev se podnosi lično nadležnoj službi Federalnog zavoda, putem pošte ili punomoćnika.

Neophodna dokumentacija, uz obrazac zahtjeva, je dokaz o prebivalištu – CIPS prijava, rješenje o priznavanju prava na srazmjerni dio penzije kod Fonda PIO Republike Srpske i uvjerenje izdato od Fonda PIO o isplaćenim penzijama po mjesecima u godini, u kojoj se ostvaruje pravo na isplatu razlike penzije.

Iz Fonda navode da se ne priznaje pravo na isplatu razlike do iznosa najniže penzije korisniku prava na srazmjernu penziju, kojem je rješenjem Fonda utvrđen poseban staž u dvostrukom trajanju u proteklom ratu, kao pripadniku Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova, te da on ne podnosi zahtjev.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare