Formiran predmet protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića

Vijesti 14. apr 202313:08 0 komentara
F.Z./N1

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine formirao je predmet u vezi medijskog istupa glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića, potvrđeno je za N1.

Predmet je formiran po službenoj dužnosti, a odnosi se na gostovanje Kajganića, u televizijskoj emisiji RTRS-a “Pečat”.

Emisija je na RTRS-u emitovana sinoć (13. aprila), prilikom čega je Kajganić, između ostalog, kazao kako Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dobilo rješenje iz Ustavnog suda BiH o eventualnom neizvršenju odluka u vezi sa Zakonom o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS, a da je to “prvi uvjet da bi Tužilaštvo eventualno nekog procesuiralo”.

Ujedno, komentarisao je i nedavno upućeni upit člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o tome šta je poduzeto protiv zvaničnika RS zbog državne imovine, dodavši da na upit još nisu odgovorili.

Bećirović Kajganiću: Šta je poduzeto protiv zvaničnika RS zbog državne imovine?

Naveo je da je Ustavni sud donio privremenu mjeru i suspendovao primjenu spomenutog zakona, ali da “tom mjerom Ustavni sud BiH nije zabranio bilo kome bilo koje aktivnosti”.

Komentarisao je i prijave koje se tiču negiranja genocida. Tvrdi kako se njihov broj smanjuje, te da je u “u tom slučaju bio znatan broj prijava na račun ključnih ljudi RS-a, ali da su na tom planu, u skladu sa nadležnostima, donijete sve negativne odluke, uz odgovarajuća zakonska objašnjenja”.

Gostovanje možete pogledati u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!