Formiranje vlasti na bh. način: Hoće li SDA blokirati procese?

Vijesti 08. dec 202219:39 1 komentar

Vlast iz kuglica - demokratija je to na bh. način? SDA i DF sad imaju većinu delegata u Domu naroda federalnog parlamenta. Iz SDA odmah upućuju i poziv za nove koalicije i dogovore o formiranju vlasti. No, prethodno dogovorena koalicija zasad se čvrsto drži na okupu.

Prva izvučena kandidatska lista osvaja mandat iz reda bošnjačkog naroda iz Kantona 10, a to je to je kandidatska lista Stranke demokratske akcije.

Ovim je definitivno utvrđeno da SDA ima većinu u Domu naroda Parlamenta FBiH. i mogućnost da jedina sama predloži kandidata za potpredsjednia iz reda Bošnjaka za šta je potrebno 11 ruku.

“Naravno da nećemo učestvovati u blokadama, besmisleno je da SDA učestvuje u blokadama, ali će insistirati na svojim pozicijama koje su u skladu sa ustavom i zakonom”, kazao je Adil Macić, posmatrač SDA iz Kantona 10.

SDA sada jedina ima mogućnost da predloži potpredsjednika FBIH, sama ima 12 delegata, a za prijedlog je potrebno 11. Upravo od predsjednika i potpredsjedniak FBIH zavisi da li će odobriti imenovanje mandatara, i novi sastav Vlade.

Odmah nakon žrijeba pozivaju na sastanke.

“Glavni čvor je naravno na relaciji HDZ – DF i taj čvor ne može biti silom presječen. On mora biti strpljivo odvezan”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Promptno je stigao odgovor osmorke, nastavljaju uspostavu vlasti, odbijaju pregovore sa SDA. Iz NIP-a ipak poručuju, spremni su glasati za SDA-ovog kandidata.

“Ne možemo mi nešto blokirati, a očekivati da SDA nešto ne blokira. Vidio sam neki njihov poziv da se sjedne i razgovara, u ime NIP-a moram da kažem to se neće desiti, a iz razgovora sa kolegama mogu reći da niko neće razgovarati sa SDA, sve protiv čega se borimo sublimirali su u ovaj mjesec dana nakon izbora”, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a.

Poseban teret je na jedinom delegatu DF-a, koji bi mogao da omogući Osmorci da izađu sa svojim kandidatom, da bude jedanaesta ruka. SDP ih podsjeća šta su oni učinili nakon izbora 2014. godine.

“Rekli smo formirana je parlamentarna većina bez nas, mi to poštujemo, mi nećemo biti faktor blokade, i mi smo glasali za Milana Dunovića koji nikada ne bi bio potpredsjednik FBiH, DF i SDA nikad ne bi formiali vlast da SDP tada nije stao na stranu države”, kazao je Damir Mašić, SDP BiH.

Ukoliko stranke osmorke, ne bi podržale SDA-ovog kandidata, a DF ne pomogao osmorci da kandiduje svog, ključno je pitanje hoće li FBiH ući u novu krizu vlasti.

“Da li postoji neki alat kod gospodina Schmidta, sigurno postoji, ako je postojao alat za nametanje 21 amandmana, postoji i dalje ta mogućnost, ako on procjeni da je nastala ponovo blokada”, kazao je Izmir Hadžiabdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nikada se više neizvijesnosti nije donio žrijeb nakon izbora. Naredni bi mogao biti već u ponedeljak, kada bi se moglo odlučivati o delegatu u klubu Srba u PS BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare