Forto, Gino Banana i Mioković: Zadatak je da normaliziramo društvo; Obaveza je podržati one koji vole da se ne boje

Vijesti 22. jun 202418:11 0 komentara
N1

Na BH Povorku ponosa u Sarajevu pristigle su i brojne javne ličnosti, među njima i predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara Bosne i Hecegovine Edin Forto, Srđan Jevđević, frontmen benda Kultur Shock te Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Dragan Mioković.

Ministar Forto je poručio da je BiH kao država zasnovana na toleranciji i raznolikosti te da se danas nastavlja borba za to.

“Nisam siguran da su prava nešto posebno unaprijeđena. To je bitka koju tek treba da bijemo. Ono što je poenta povorke, to je da imamo, bar se meni čini, manje govora mržnje, manje pritiska, manje opstrukcije iz javnih ustanova sa mjesta gdje država odgovara na jedan ovakav proces. Mislim da je to naš zadatak, da normaliziramo društvo na način da postanemo tolerantniji i raznolikiji, a onda će doći sva druga prava”, kazao je Forto.

Srđan Jevđević, frontmen benda Kultur Shock, javnosti poznat i kao Gino Banana, poručio je da će dolaziti i podržavati ovakav skup sve dok to postane jedna normalna stvar.

“I dok ne postane karneval. Za sada smo još uvijek u borbi za ljudska prava ovdje”, dodao je.

Mišljenja je da je glavni grad BiH u ovom trenutku bolje po pitanju ljudskih sloboda nego bilo koji drugi grad na Balkanu.

“Je li to zahvaljući našim navijačima što nisu toliko fašisti kao oni drugi navijači, nemam pojma. Ali, najvažnija je stvar da se ide naprijed, da se radi ono što se radi na normalizaciji BiH”, istaknuo je Jevđević.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Dragan Mioković također je stigao na povorku – s kratkom porukom:

“Obaveza civilizovanog čovjeka danas u 21. stoljeću je da podrži one koji vole da se ne boje, ko god da su oni i pogotovo ko god da im prijeti. Ja sam danas ovdje da pokažem njima da ima ko biti uz njih, ali i onima koji bi eventualno da prijete, da im pokažem da to neće ići baš tako lako.”

Na pitanje reporterke N1 kako komentira izjavu federalnog ministra pravde BiH Vedrana Škobića da zakon o istospolnim brakovima nije u planu rada te da se još neće razmatrati, Mioković je kazao da nije upoznat s takvim stavom ministra.

“Federalni ministar pravde pripada političkoj grupaciji kojoj pripadam i ja. Ja nemam nikakav problem da kažem da ovo što od vas čujem, a čujem prvi put nije moje prvo razočarenje dosadašnjih postupanja ministra pravde. U roku od najviše 15 dana, samo dok se još malo stabilizujem na ovom novom poslu, ja ću kao predsjedavajući Predstavničkog doma pozvati ministra pravde i ima ću za njega nekoliko pitanja vrlo konkretnih o zakonima koji su trebali da dođu na poslaničke klupe davno, a nisu”, kazao je Mioković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!