Forto o prodaji Sivog doma: Dug EBU-u se mora vratiti, a BHRT ćemo učiniti snažnijim nego što je ikad bio

Vijesti 29. jun 202415:13 0 komentara
F.Z./N1

Na osnovu sudske presude, BHRT je dužan isplatiti Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) 17 miliona KM. Dug koji datira iz 2007. godine razlog je zašto je BHRT pod sankcijama EBU-a od 2017.

Odlukom suda dug je potrebno namiriti prodajom imovine BHRT-a, tačnije njihove zgrade, kolokvijalno poznate kao Sivi dom.

Tim povodom reagovao je Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

„Na naplatu je došao gotovo dvadesetogodišnji nemar prema BHRT-u, što samih organa vlasti, što upravljačkih struktura unutar BHRT-a. U ovom momentu najgore bi bilo vraćati se unazad i bez kraja i konca raspredati o tome ko je više, a ko manje kriv, iako odgovornost treba utvrditi. No, ono što je za državu, njene građane i uposlenike BHRT-a najvažnije, jeste da od ovog trenutka bude otplaćen dug, da se posvetimo stabilizaciji finansijskog poslovanja BHRT-a i osiguravanju finansijske samoodrživosti Javnog RTV sistema BiH, a što je jedan od uslova u pregovorima za punopravno članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji”, rekao je Forto.

Naglasio je da će tražiti da se otplata duga finansira iz državnog budžeta za 2025. godinu, a dalje će se osnaživati BHRT kroz novi zakon o javnom RTV sistemu, koji će garantovati naplatu RTV takse u cijeloj državi, te kroz druge vidove brige o BHRT-u.

“Na tome ću insistirati i kao ministar i kao predsjednik Naše stranke. Važno je da funkcionisanje BHRT-a neće biti dovedeno u pitanje, to je jedan od naših najočitijih simbola državnosti i opstat će uprkos svemu i biti snažniji nego što je ikad bio“, istakao je ministar prometa i komunikacija BiH.

Forto naglašava da je besmisleno prodavati infrastrukturu važnu za funkcioniranje BHRT-a, čija je procijenjena vrijednost (165.564.697,20 KM) skoro deset puta veća o visine duga prema EBU.

„Do donošenja novog zakonskog rješenja, koji bi omogućio finansijsku samoodrživost Javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine neophodno je puno poštivanje važećeg Zakona, kojim se obavezuju građani na plaćanje RTV takse, a raspodjelu sredstava vrši po principu 50 posto BHRT-u, a po 25 posto entitetskim javnim servisima“, napomenuo je Forto.

Podsjetio je da je članstvo u Evropskoj radiodifuznoj uniji jako važno i ne znači samo učešće na prestižnom Eurosongu, što Bosni i Hercegovini nije omogućeno zbog finansijskih dugovanja prema ovoj asocijaciji godinama. Članstvo omogućava međunarodnu razmjenu programskih sadržaja iz oblasti vanjske politike, sporta, kulture itd., za šta nisu uskraćeni samo BHRT, već i entitetski javni RTV servisi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!