Forto odgovorio na istup Arnauta: “On nikada nije razmatran za šefa diplomatije”

Vijesti 11. jan 202321:05 1 komentar
N1

Povodom gostovanja Damira Arnauta, federalnog zastupnika Naše stranke u programu N1, u kojem je istaknuo da je bila razmatrana mogućnost da bude predložen za kandidata za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine oglasio se Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

“Arnaut nikada nije bio kandidat Naše stranke za Vijeće ministara, pa se shodno tome Predsjedništvo Naše stranke nikada nije izjašnjavalo o ambicijama Arnauta. Jedino o čemu se Predsjedništvo Naše stranke izjašnjavalo je pozicija u Ministarstvu prometa i komunikacija u Vijeću ministara. Naša stranka je nebrojeno puta dokazala da su naši članovi sposobni i spremni staviti ličnu sujetu i lične interese po strani kada donosimo izuzetno važne, nerijetko teške, strateške odluke. Žao mi je kada, u rijetkim situacijama, to nije tako. Ne podržavam samostalno pregovaranje o funkcijama bez znanja i odluka organa stranke. Period pred nama je težak, zahtjeva odgovornost i izdizanje iznad ličnog. Fokusirajmo se na bitno”, poručio je Forto.

Podsjetimo, Arnaut je gostujući na N1, pojasnio kako je tekao proces izbora kandidata. Poznato je da je mjesto na kraju pripalo Elmedinu Konakoviću, lideru Naroda i pravde, no Arnaut se dodatno osvrnuo i na stavove stranačkih kolega o tome kako bi poziciju obnašao on. Kaže – ne zna za stav Predraga Kojovića, dok je Sabina Ćudić “preko sale” dobacila opasku.

“Ne znam kakvo je njegovo mišljenje po ovom pitanju. Nemam nikakve sumnje da sam ja jedina osoba na svijetu koja je imala i američki i bh. diplomatski pasoš. Radio sam u State Departmentu kao advokat i bio sam ambasador BiH. Niko se zaista nije usudio reći da ja ne bih dobro obnašao tu funkciju. Ali ako me pitate konkretno, Sabina Ćudić neku noć na Predsjedništvu stranke jeste dobacila preko sale da ja ne bih dobio njen glas ako bih bio kandidat. Bio sam zatečen jer nije bilo obrazloženja nikakvog, ne znam kakav je razlog. Nisam razgovarao s njom o tome jer nisam imao priliku, ali bio sam zatečen”, naveo je Arnaut.

Treba naglasiti i da smo nakon Arnautovog komentara kontaktirali Sabinu Ćudić, koja se do trenutka objavljivanja ovog teksta ipak nije oglasila.

Opširnije čitajte na linku ispod.

Arnaut: Ćudić će glasati za Hurtića i Nešića, ali ne bi za mene

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare