Forto: Ovim ritmom nikada nećemo ući u EU

Vijesti 08. apr 202419:04 1 komentar

Kakav je to 1,5 milijardi KM vrijedan sporazum kojeg je Bosna i Hercegovina potpisala sa Evropskom komisijom? Šta će on, a šta najnovije trzavice u državnoj koaliciji donijeti građanima? Odgovore smo tražili od predsjednika Naše stranke i ministra saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine, Edina Forte.

“Bosna i Hercegovina više neće biti jedina zemlja zapadnog Balkana koja nije članica programa Digitalna Evropa” – naveo je Forto nakon što je potpisan sporazum s Evropskom komisijom za apliciranje za sredstva u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi KM.

Za N1 danas pojašnjava da se radi o važnoj prilici za privatni sektor, za istraživačke ustanove, kao i za univerzitete, ali i za države institucije da dobiju sredstva za svoju digitalnu transformaciju.

“Mi ćemo svakome pomoći da aplicira, bilo kroz preporuke, bilo kroz sastanke, uokviravanje aplikacije da bude uspješna… Suštinski, aplikacije idu direktno u Evropsku komisiju, mi smo sada samo otvorili tu mogućnost”, naglasio je.

No, na drugom, evropskom putu Bosne i Hercegovine, ruže su cvjetale samo jedan dan. Uslijedilo je Schmidtovo nametanje izmjena izbornog zakona, te najnovije prijetnje iz RS.

“Najveći prijatelj ostanka OHR-a je politika iz Republike Srpske kakvoj sada svjedočimo. Stalne prijetnje Bosni i Hercegovini daju suštinski smisao OHR-u”, govori na ovu temu Forto.

Dodao je da se Naša stranka od izbijanja posljednjih problema nije čula s Dodikom, no nada se što skorijem sastanku državne koalicije.

“Mi smo domaćini narednog sastanka. Ako mene pitate – sljedeći korak bi morao biti vezan za otvaranje pregovora i otvaranje plana rasta, što podrazumijeva ozbiljna sredstva koja mogu pomoći građanima”, navodi kratko Forto vezano za planove za naredne sedmice.

Tempom nije zadovoljan.

“Ovim ritmom nikada nećemo ući u Evropsku uniju. Kako sada usvajamo zakone, koliko se ganjamo za svaki sastanak, koliko pokušavamo da se dogovorimo, sitnica ovdje, pa sitnica tamo. Najobičnije strategije i zakon koji se u cijeloj regiji provodi na isti način, mi u Bosni i Hercegovini ne možemo da usvojimo jer, kao nešto se pregovara. Ako nastavimo ovako pregovarati, nema od Evropske unije ništa. Zato, sada kada smo dobili dobili priliku da počnemo pregovarati – moramo mijenjati navike”, rekao je Forto.

Tvrdi da će nedavno otvaranje pregovora, još bolje nego ranije, pokazati kome od vladajućih je u cilju stvarni napredak, a kome kupovina vremena.

U svemu prijeti i dodatna opasnost – da građani dignu ruke od evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare