Forto ranije napustio sastanak u Vladi FBiH: Meni je neugodno i mene je stid

Vijesti 05. mar 202110:52 > 10:56 16 komentara
N1

Sastanak o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina, održava se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Sastanku prisustvuje premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenik premijera Vesko Drljača, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i premijeri i ministri zdravstva kantona u Federaciji BiH.

“Dvije su bile teme, jedna je epidemiološka situacija gdje se suštinski slažemo sa brigom koju dijele na federalnom nivou u smislu pogoršanja epidemiološke situacije i o tome smo puno govorili prethodnih, a govorit ćemo i narednih dana. Druga tema ovog sastanka je nabavka vakcina. Kanton Sarajevo će učiniti sve da pomogne Federalnoj vladi u nabavci vakcina koliko je u našoj moći. Proslijedit ćemo sve kontatke koje imamo i koje smo uspostavili i sve što je potrebno da oni misle da trebamo uraditi. Mi ćemo uraditi sve kako bi građani FBiH što prtije došli do vakcina i započeli proces koji u državama već uveliko traje”, naveo je Forto.

“Međutim, postoji jedna stvar koju moram podijeliti s vama. Imali smo uvod u kojem se govorilo o tome šta je Federalna vlada do sad uradila na nabavci vakcina. Najbolje ću opisati to jednom hrvatskom riječi koja se zove ‘susramlje’. Susramlje je kad je vama neugodno, a neko drugi nešto radi. Meni je neugodno i mene je stid šta smo čuli u smislu nabavke vakcine sa federalnog nivoa. U martu 2021. oni razgovaraju o formiranju tijela za nabavku vakcina. Ono što sam tamo čuo nisam mogao vjerovati. Način na koji nam je to prezentirano, nisam mogao da vjerujem zbog toga sam izašao ranije sa tog sastanka jer je taj sastanak suštinski beskoristan”, kazao je Forto.

Nakon sastanka predviđena je konferencija za medije koju možete pratiti na N1.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare