Forto: SDA odbila podržati Plan rasta, odlučili uskratiti novac građanima i zakočiti evropski put

Vijesti 24. jul 202414:50 4 komentara
F.Z./N1

Bh. vlasti nisu uspjele usaglasiti nacrt Reformske agende - uslov potreban kako bi se državi isplatila prva tranša Plana rasta Evropske unije, koja je vrijedna 70 miliona eura.

“Ne vjerujem dok ovo pišem, ali SDA je posredstvom svoja četiri kantonalna premijera odbila podržati plan reformi iz Plana rasta”, naveo je ministar saobraćaja BiH, Edin Forto na društvenim mrežama.

Podsjetimo, BiH je jedina zemlja regije koja nije pristupila ovom instrumentu, kojem je za BiH predviđeno čak dvije milijarde KM. Proces je usporavala činjenica da je BiH morala uskladiti 112 tačaka iz regormske agende, a dio tačaka uslovljavali su vladajući iz RS.

Ovoga puta uslovna saglasnost stigla je iz četiri kantona u FBiH, što je Forto opisao kao odluku SDA da zakoči evropski put BiH.

“Čini se da su građani pretjerano pozitivno reagovali na iskorake BiH na evropskom putu i previše smo pohvala dobili iz Brisela. Odlučili su u SDA da zakoče evropski put i uskrate novac građanima i firmama u cijeloj BiH.
Na ovakvo nerazumno ponašanje smo navikli iz RS, ali evo, SDA ima primjedbe”, naveo je.

Plan rasta sasvim je novi instrument Evropske unije namijenjen rastu i razvoju Zapadnog Balkana u različitim segmentima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare