Forum u Bakuu “Kako popraviti podijeljeni svijet” okupio je blizu 350 učesnika iz 70 zemalja

Vijesti 16. mar 202410:03 0 komentara
N1

Posljednjeg dana XI Global Baku foruma, govorilo se o EU, perspektivama regiona i proširenju. Učesnici današnjeg panela saglasni su da treba iskoristiti priliku u novom talasu otvaranja vrata za ulazak u EU. Istaknuto je, kako je Balkan postao posebno važan za EU, nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu.

Ako Zapadni Balkan nema zajedničku budućnost teško je zamisliti budućnost EU, poručio je Milo Đukanović, bivši predsjednik Crne Gore, učestvujući na panelu “Regionalne perspektive: EU i njeni susjedi” Global Baku foruma.

Dodao je da je pitanje proširenja i daljeg ujedinjavanja EU dobilo geopolitičku dimenziju.

N1
N1
N1
N1
N1

Na današnjem panelu moglo se čuti kako Beograd ostaje čvor problema za region, te da je ključno da SAD i EU pojačaju napore u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Rusija pokušava iskoristiti svoje proksije u našem regionu, kako bi u konačnici pokazala slabosti NATO-a i EU, kazao je bivši predsjednik Albanije Ilir Meta, i dodao da je ključno za EU da dovrši priključenje zemalja Balkana, jer bi je to osnažilo i učinilo sigurnijom.

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ipak smatra da Rusija nema jasnu strategiju u regionu i da koristi jeftine resurse za djelovanje.

Da Evropa nije kompletna bez Zapadnog Balkana i da je u njenom interesu uključivanje zemalja regiona u uniju, saglasan je i bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Međutim, pored dobre volje koja postoji u Evropi sudbina je u rukama regionalnih lidera koji moraju nastaviti provoditi reforme.

U suprotnom mogla bi se ponoviti sudbina Turske, da nakon otvaranja pregovora s EU isti traju decenijama, kazao je Josipović. S druge strane, pregovarač Turske za pristupanje EU, kazao je da ukoliko postoji politička volja članstvo određene zemlje je moguće vrlo brzo. Bez političke volje uvijek će vam naći zamjerku da vaš paradajz nije dovoljno crven, niti da je vaše povrće dovoljno zeleno, rekao je.

Ovogodišnji Globalni Baku Forum “Kako popraviti podijeljeni svijet” okupio je oko 350 učesnika iz 70 zemalja, uključujući sadašnje i bivše šefove država i vlada, nobelovce, međunarodne organizacije i civilno društvo. Istraživala su se goruća pitanja kao što su nove/stare prijetnje globalnoj sigurnosti, miru, zdravlju. Govorilo se i o klimi, ciljevima COP29, zdravlju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!