Forum u Washingtonu: Zapad zabrinut zbog malignog ruskog uticaja na Balkanu i uloge Srbije

Vijesti 02. feb 202412:34 1 komentar
Rod Lamkey/Pool via REUTERS

Članovi Kongresa i visoki američki zvaničnici, kao i članovi parlamenata evropskih zemalja i zapadnog Balkana, izrazili su u srijedu zabrinutost zbog zloćudnog uticaja Rusije i Kine u tom evropskom regionu, javlja Glas Amerike (VOA).

O ovoj temi su govorili na forumu u Kongresu SAD. Učesnici su rekli da Rusija i Kina pokušavaju da povećaju uticaj političkim miješanjem i dezinformacijama u slučaju Moskve, kao i uglavnom kroz ekonomska i infrastrukturna ulaganja u slučaju Pekinga.

Oni su istakli potrebu za jačanjem koordinacije između SAD i njenih saveznika sa zemljama Zapadnog Balkana. Govorili su i o potrebi regionalnih integracija.

Republikanski kongresmen Pete Sessions, jedan od kopredsjedavajućih i organizatora diskusije, rekao je za Glas Amerike da Rusija godinama pokušava da destabilizuje Balkan i da je jasno da koristi dezinformacije i silu kada želi da ostvari svoje ciljeve.

Destabilizacija Balkana (od Moskve) je nešto što svaka od tamošnjih zemalja vidi i vide da ne samo da se to dešava, već da postoji smišljen pokušaj da se te zemlje potkopaju“, kazao je on. Dodao je da SAD i zapadne organizacije treba da podrže stabilnost regiona.

EU, NATO i Sjedinjene Države moraju da budu ujedinjene i snažno da kažu ‘podržavamo ove zemlje i stajaćemo uz njih’. Ovo je ono što je ovim zemljama potrebno: da Sjedinjene Američke Države čvrsto stoje na njihovoj strani“, rekao je Sessions.

Analitičar za balkanska pitanja Edward Joseph rekao je za Glas Amerike da je podsjetio članove Kongresa i američke zvaničnike koliko je Balkan važan.

Ovaj region je dio Putinove strategije. On želi da odvoji Evropu od Sjedinjenih Država i želi da podijeli Evropu unutar sebe, a Balkan je glavni način da se to uradi“, rekao je on.

Joseph je poručio da Rusija u svojim nastojanjima ima pomoć Srbije. “Srbija je u medijskom prostoru domaćin RT-u i Sputnjiku. Ovo su platforme koje daju proruske narative širom regiona. I to je samo jedan od načina na koji Srbija utiče, na negativan način, na unaprijeđenje ruske agende“.

Ali on je rekao da su karte u rukama Zapada za pravac regiona. “Mi držimo karte, Zapad, Sjedinjene Države, Evropska unija, NATO. Moramo da ih pravilno koristimo i da prestanemo da dozvoljavamo manipulacije Aleksandra Vučića njegovom šaradom o zainteresovanosti za ulazak u Evropsku uniju“.

Dodao je da situacija na Balkanu drugačija u odnosu na Ukrajinu, jer članice NATO-a okružuju taj region.

Sve zemlje regiona, osim Srbije, žele u NATO“, kazao je on.

Republikanski kongresmen Robert B. Aderholt izrazio je zabrinutost da je kampanja za uticaj Rusije i Kine u porastu i zbog toga “… balkanske zemlje su danas više nego ikada od vitalnog značaja za partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i mora postojati jedinstven stav protiv negativnih uticaja“.

Bivši albanski ministar odbrane Fatmir Mediu, koji je organizovao sastanak zajedno sa kongresmenima Sessions i Ejderholtom, rekao je da je jasno da je sigurnost danas glavno pitanje u svijetu. “Čini se jasnim da postoji potez Rusije, ali i Kine, možda i Irana, da stvaraju probleme u regionu Balkana, da imaju još jednu tačku sukoba i da skrenu pažnju sa Ukrajine“, rekao je on Glasu Amerike.

Mediu je dodao da i balkanske zemlje, koje su članice NATO-a, moraju preduzeti mjere za stvaranje preventivnih političkih i vojnih mehanizama u regionu Balkana.

Moramo zajedno da razgovaramo o tome šta su brige i koja su rješenja za Zapadni Balkan. Ako pogledamo kako te sile poput Rusije i Kine djeluju, prvo je da pokušavaju da rasplamsaju nove sukobe, drugo je da stvore neku vrstu statusa kvo u vezi sa neriješenim problemima, da spriječe članstvo u Evropskoj uniji i NATO i proširuju svoj geoekonomski i geopolitički uticaj“.

Naz Durakoğlu, pomoćnik državnog sekretara za zakonodavna pitanja, naglasila je da su SAD veoma zabrinute zbog uticaja Kine i Rusije u regionu, prve kroz infrastrukturu, a druge kroz gas i dezinformacije, a njihov fokus je protiv NATO i Sjedinjenih Država.

Koristimo stranu pomoć da pomognemo integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU i međusobno“, rekla je ona. Istakla i značaj reformi, borbe protiv korupcije i jačanja demokratije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare