(FOTO) Bh. planinari odbranili titulu svjetskih prvaka

Vijesti 24. sep 202408:25 1 komentar
N1

Na 21. Svjetskom prvenstvu planinara koje je protekla tri dana održano u alpskom naselju Filzmoos u austrijskoj pokrajini Salzburg, bosanskohercegovački planinari okupljeni u zajedničkom timu Snaga domovine osvojili su 1. mjesto te zadržali titulu svjetskih prvaka i ove godine.

Oko 180 planinara tima Snaga domovine za tri dana takmičenja prešli su ukupno 9268 kilometara čime su oborili sopstveni rekord od 9002 km postignut prošle godine u Abtenau, što im je bilo dovoljno za novu titulu.

Drugo mjesto osvojili su planinari austrijskog tima Wanderfreunde Traunstein-Salzkammergut sa više od 2000 km zaostatka, dok je francuski tim Les Cigognes d'Alsace ostao na trećem mjestu.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Tim Snaga domovine sastavljen je od planinara iz šest planinarskih društava iz BiH i četiri udruženja iz Austrije.

Uz domaćina udruženje Kontakt BiH-Salzburg, iz Austrije su u timu još udruženja Forum Žena Mimoze iz Beča i Natur & Mi iz Linza te savez bosansko-hercegovačkih udruženja u Austriji Consilium Bosniacum.

A iz BiH su Snagu Domovine pojačali planinari PSD Zlatni Ljiljani iz Sarajeva, PD Krajina iz Cazina, SPD Mulež i PED Kanjon iz Sanskog Mosta, PD Ključ i PD Mrakovica iz Kozarca.

Ovo je četvrto učešće tima Snaga Domovine na Svjetskim prvenstvima i do sada su osvajali po jednom četvrto i drugo mjesto, dok su na posljednja dva prvenstva bili prvi.

Posebno simpatično na ovom prvenstvu bilo je to što su pet najmlađih članova tima preuzeli pehare i diplome.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare