(FOTO) Dramatična akcija GSS-a: Uspjeli su stići do stranih državljana na Visočici, čeka se evakuacija

Vijesti 03. dec 202315:19 0 komentara
GSS Sarajevo

Pripadnici Gorske službe spašavanja Stanica Sarajevo zaprimili su poziv od četvorice stranih državljana koji su izgubljeni na planini Visočici.

Četiri mlađe osobe su jučer, u subotu, ponukani lijepim vremenom krenuli na planinarenje bosanskim planinama. Obzirom na lijepo vrijeme krenuli su nedovoljno pripremljeni za zimske uslove ne znajući ćud bosansko-hercegovačkih planina.

Negdje u popodnevnim satima ih je uhvatilo nevrijeme i izgubili su orijentaciju. Kasno naveče kada je počeo da pada snijeg uspjeli su da pronađu sklonište na planini i tu provedu noć. Ujutro su pokušali da pronađu put međutim bezuspješno i obzirom na teške vremenske uslove jedan od izgubljenih je počeo da osjeća zdravstvene, tegobe te su odlučili da se vrate na posljednju poznatu tačku, odnosno bivak u kojem su proveli noć.

Nakon povratka u bivak shvatili su da je, obzirom na zdravstveno stanje jednog od njih, te da sami nisu u mogućnosti pronaći put nazad na sigurno da pozovu Gorsku službu spašavanja.

Stanica Sarajevo odmah je aktivirala dežurni tim i krenula u akciju spašavanja kako bi izvršla evakuaciju unesrećenih. Spasioci su se kretali prema bivku pješke i uz pomoć motornih sanki jer su putevi zametni i nije moguć pristup drugim vozilima, te su uspješno stigli do unesrećenih. Nakon utvrđivanja zdravstvenog stanja unesrećenih odlučit će se o načinu i vrsti evakuacije. O samom toku akcije je upoznat i Operativni centar kantonalne Civilne zaštite.

GSS Sarajevo
GSS Sarajevo

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!