(FOTO) Milorad Dodik stigao na Sud BiH, dočekale ga pristalice

Vijesti 17. jul 202412:53 0 komentara
N1/F.Z.

U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika RS" Miloša Lukića. Pred početak ročišta koje je zakazano za 13 sati, pred zgradom Suda okupile su se pristalice Milorada Dodika, a na Sud je netom pred početak ročišta stigao i Dodik.

Ranije je najavljeno da bi na predstojećem ročištu odbrane trebalo da počnu sa iznošenjem dokaza, a Tužilaštvo BiH je završilo sa izvođenjem svojih dokaza 22. maja.

Prihvaćeni su prijedlozi odbrane predsjednika Republike Srpske za saslušanje predsjednika Vijeća naroda RS Srebrenke Golić i generalnog sekretara predsjednika RS Jelene Pajić Baštinac, te određeni materijalni dokazi.

Prihvaćen je i prijedlog Lukićeve odbrane za saslušanje generalnog sekretara Vlade RS Dalibora Panića i generalnog sekretara Narodne skupštine RS Borana Bosančića.

Odbrane Dodika i Lukića ranije su najavile da će, između ostalog, dostaviti kao dokumente dopise Vlade RS Vijeću sigurnosti UN-a, dokumente sa sjednice Vijeća naroda Republike Srpske, zapisnik sa saslušanja Dragana Kremenovića, akte sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a iz 1997. godine, te akt Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Okružnog suda u Banjaluci.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z. / Ilustracija
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Na prethodno održanom ročištu sutkinja Sena Uzunović odbila je prijedlog odbrane za saslušanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića i Majkla Gestingera.

Ročište koje je bilo zakazano za 19. jun nije održano zbog bolesti svjedoka odbrane koji je trebao da bude tada saslušan.

Podsjetimo, Dodiku i Lukiću se sudi zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!