(FOTO) Mještani Fojnice čiste domove nakon poplava, s nevjericom posmatraju nastalu štetu

Vijesti 04. okt 202416:06 0 komentara
F.Z./N1

Katastrofalne poplave sa ljudskim žrtvama i ogromnom materijalnom štetom pogodile su sinoć dijelove Bosne i Hercegovine. U Jablanici i Fojnici je, prema informacijama sa terena, najteža situacija. Dosad je u ove dvije općine 16 osoba smrtno stradalo (u Jablanici 14, u Fojnici dvije), a ništa bolja situacija nije ni u Kiseljaku, Kreševu i Konjicu.

Ekipe N1 televizije nalaze se u poplavljenim područjima, a sa terena iz Fojnice iz mjesta Trošnik nam stižu tužne i potresne fotografije.

Naime, lokalno stanovništvo koje je pogođeno katastrofalnim poplavama čisti svoje domove koje su uništene vodom, ali i muljem i blatom.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Lopatama izbacuju navedeno blato i u toj akciji učestvuju sve generacije od onih mlađih do najstarijih u nadi da će koliko-toliko osposobiti svoje kuće kako bi mogli boraviti u njima, iako, kako se može vidjeti sve je to otežano budući da je i namještaj u potpunosti uništeni.

A i taj boravak, kako su naveli mještani, osim toga, upitan je i zbog straha koji vlada među mještanima koji su sinoć svjedočili apokaliptičnim scenama.

Također, dok čiste domove, iza njih buja rijeka čiji je nivo vode i dalje u porastu uprkos prestanku padavina.

Na fotografijama je vidljivo da mnogi sa tugom i nevjericom posmatraju štetu koja je nanesena, a sve ih je pogodila i vijest da su dvoje njihovih mještana izgubili živote, a da i taj broj, nažalost, može i dalje rasti budući da ima ljudi koji su ostali zarobljeni u domovima, autima i na drugim mjestima.

Podsjećamo, sinoć je zadugo u noć padala jaka kiša koja je do jutra napravila ogromne materijalne štete u nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine. Osim toga, zabilježene su i ljudske žrtve i trenutno zvanične informacije govore da je potvrđeno u cijeloj BiH 15 stradalih.

Osim Jablanice koja je najviše pogođena, ništa bolja situacija nije ni u Fojnici kao ni u Kiseljaku, Kreševu i Konjicu.

Osim toga, porodice prijavljuju i veliki broj nestalih osoba budući da su u Jablanici u velikom broju aktivirana klizišta koja su doslovno zatrpala kuće i druge objekte.

Zbog svega navedenog, blokirana je i putna komunikacija na jugu i centralnoj BiH.

Potpuna obustava saobraćaja je na magistralnom putu Sarajevo-Mostar budući da je cesta uništena, a kao alternativni pravci navedeni su putevi preko Bugojna i Foče.

Kako bi se pomoglo unesrećenim u poplavama, organizacija Pomozi.ba otvorila je humanitarni broj. Tako pozivom na 17 039 donirate 2 KM.

Sve informacije pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!