(FOTO) Tvrtko na konju stigao u Banjaluku

Vijesti 11. sep 202412:20 0 komentara
N1

Neotpakovan, na konju, kralj Tvrtko I Kotromanić stigao je u Banjaluku.

Naime, u središtu kružnog toka kod Ekvatora u gradu na Vrbasu u toku je postavljanje spomenika posvećenog vladaru Tvrtku I Kotromaniću.

U središtu parka koji je u završnici radova, spomenik posvećen ovom srednjovjekovnom vladaru stajaće na postolju koje je visoko nekoliko metara.

Izrada statue koštala je oko 430.000 KM.

Podsjećamo, najave postavljanja spomenika u Sarajevu i Banjaluci posvećenih upravo kralju Tvrtku I Kotromaniću podigle su prašinu u BiH, ali i pitanje, odnosno novu rundu takmičenja čiji je Tvrtko I Kotromanić kralj i kome pripada srednjovjekovna Bosna?

Inicijativa i ideja za podizanje spomenika Tvrtku stigla je od gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. “Takmičarska” nota pojačana je nakon što je u Sarajevu takođe spomenički odata počast ovom vladaru. Stanivuković je tada gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić odgovorio da će Banjaluka “ispraviti nepravdu” i sagraditi spomenik Tvrtku i banu Kulinu, gratis. Pa je tako ove godine svečano otvoren i park knjige u čijem središtu se nalazi spomenik posvećen vladaru iz srednjeg vijeka Kulinu banu.

No, dok je Tvrtko u Sarajevo stigao nečujno i preko noći, u Banjaluci, u jeku predizborne kampanje, očekuje se svečano otvaranje parka koji je u završnici radova, kao i otkrivanje spomenika.

N1
N1
N1
N1
N1

Nekoliko dana pred izbore u Banjaluku stiglo je i otkrivenih sedam tulipana koji će krasiti najnoviji kružni tok koji je u takođe u izgradnji. Naime, u pitanju je instalacija koja je pristigla uz ranije postavljenu “štipaljku” kao i kamenu instalaciju u središtu kružnog toka kod Venecije mosta.

Pristižu i ćirilična slova u “Ćiriličnom parku” na tzv. Kupusištu, na lokaciji gdje su organizovani protesti građana, protiveći se izgradnji ovog parka jer, kako su tada izjavljivali, narušava njegovo zelenilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!