(FOTO) U Vijećnici održana svečana inauguracija novog rektora UNSA, Zaimović o poništenju izbora: “Moramo poštovati propise”

Vijesti 01. okt 202413:34 > 20:49 0 komentara

U utorak, 1. oktobra, upriličena je inauguracija novog rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prof. dr. Tarika Zaimovića, u Vijećnici, na mjestu gdje je 1949. godine osnovan Univerzitet, izabran prvi rektor i izvršena njegova inauguracija.

Svečanoj inauguraciji prisustvovao je veliki broj zvanica iz akademskog života, kao i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić i predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić.

Bivši rektor Rifat Škrijelj uručio je rješenje o imenovanju doktora Tarika Zaimovića. Nakon svečanog uručenja prisutnim se obratio i Tarik Zaimović.

Istaknuo je da put razvoja Univerzitet u Sarajevu nije bio lagan, ali da hrabro nastavljaju i u narednom periodu.

F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1

“Iza svih nas je 75 godina rad. Put razvoja nije bio lagan”, kazao je Zaimović.

Podsjetimo, početkom jula je Univerzitet u Sarajevu izabrao novog rektora i bilo je predviđeno da tu funkciju, u naredne četiri godine, a kako je Senat odlučio tajnim glasanjem u drugom krugu, obavlja prof. dr. Tarik Zaimović. Međutim, u petak, 27. septembra, stiglo je inspekcijsko rješenje kojim se naređuje UNSA da poništi odluku Senata o izboru rektora i poništi konkurs u roku od 10 dana.

Nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, inspektorat prosvjetne inspekcije, dostavio rješenje Rektoratu 27. septembra 2024. godine, sa naredbom da poništi izbor rektora, održana je vanredna sjednica Senata UNSA na kojoj se jednoglasno izlgasalo (36 članova) da Senat ostaje iza svoje odluke iz jula i kod izbora Tarika Zaimovića za rektora Univerziteta.

O tome je za medije danas govorio i premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk.

“Insitucije će u narednom periodu da istaknu da li je sve urađeno kako treba ili nije. Prisustvujem danas ovdje iz poštovanja prema Univerzitetu. Radi se o procesima koji su još uvijek u toku. Jučer je bila sjednica Senata, donijeli su određene zakone. Stigli su na protokol Vlade KS. Sve će biti u skladu sa zakonom. Ništa ne smije narušiti ugled Univerziteta u Sarajevu. Radi se o anonimnoj žalbi. Ne smijemo narušiti ugled Univerziteta, bez obzira sa koje strane dolaze opstrukcije”, kazao je UK.

Također, medijima se obratio i Rifat Škrijelj.

“Bh. društvo u ovim svečanim trenucima nije dobro opisivati u realnom obliku, bolje ga je uljepšavati. Želim da se zahvalim svima koji su dali doprinos da Unvierzitet bude bolji nego kada sam ga preuzeo. Medij su ozbiljan korektiv društva. Jako sam puno imao koristi od natpisa. Kada je u pitanju Univerzitet inagurirali smo 20. rektora. Mene čini sretni što smo na mjestu gdje je formiran Univerzitet i odlikovali prvog rektora. Danas u 21. stoljeću kompariramo Evropskim univerzitetima. Sve češće smo mjesto susreta rektora iz Univerziteta iz svijeta. U BiH zvanične politike stalno govore o sukobima, mogućim sukobima, neizvjesnosti političkoj. Mlade ljude to odvodi iz BiH. Mladim ljudima trebaju da se otvore vrate, treba da sačuvamo potencijal za razvoj ove zemlje”, kazao je Škrijelj.

Na pitanje hoće li se žaliti, Škrijelj je kazao:

“U zvaničnoj formi izrazili smo svoje nezadovoljstvo postupanjem kantonalne inspekcije. Inspektor ili inspktorica ne može naređivati Senatu. Takva prekoračenja, izlazak za ono što nisu nadležni. Mi tražimo potpunu zaštitu Univerziteta”, kaže Škrijelj.

Na kraju izjavu za medije je dao i novi rektor Tarik Zaimović.

“Ukupna društvena odgovornost je nešto što moramo pojačati. Nije to samo komentiranje, to je i naučni pristup. U proteklom periodu smo bili u tišini kada se govorilo o teškim temama. Univerzitet mora imati aktivnu ulogu, ali to su isključivo naučna saznanja”, kazao je Zaimović.

Osvrnuo se i na poništenje konkursa.

“Senat bira i razrješava rektora. To ne radi ni vlada ni inspekcija. Senat je svoju proceduru završio u skaldu sa zakonom u junu. Samo sam se prijavio na konkurs. Sada sve to oko mog izbora je sada na mojim leđima. Već smo informaisali Vladu KS. Inspektor utvrđuje da li su odstuplili od rješnja, a ne da ima mišljenje kako bi izgledala zakonska rješnja. Moramo poštovati propise. Sačekat ćemo da se završi procedura. Bilo je mnogo neistina o meni. Neću da komentarisem pojedinačne natpise. Sve je počelo sa povezanjima mene sa karetlima i druge gluposti. Pravo glasa se utvrđuje zakonom”, kazao je Zaimović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!