FOTO Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare, dočekale ih majke Srebrenice

Vijesti 10. jul 202414:03 1 komentar
N1/F.Z.

Učesnici Ultramaratona mira Vukovar-Srebrenica, koji su u protekla četiri dana pretrčali put od 227 kilometara kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, stigli su danas u Potočare. Petorici učesnika koji su startali iz Vukovara priključila se i grupa iz Tuzle i Banovića, a među njima je i najmlađi učesnik 17-godišnji Hamza iz Sapne.

Na ovaj poduhvat se, kaže, odlučio na nagovor druga.

Velika je čast biti najmlađi učesnik. Ništa mije bilo teško za naše šehide. Bilo je teških, napornih trenutaka, ali opet isplatilo se, ti ljudi su uložili veliki trud prelazeći na slobodnu teritoriju pod mecima“, rekao je vidno uzbuđen učesnik ultramaratona, netom nakon dolaska u Potočare, gdje su ih dočekale majke Srebrenice.

Amir Jašić iz Tuzle se zahvalio svim trkačima iz Hrvatske. On se ultramaratonu priključio od etape iz ZVornika.

Htio bih podijeliti emocije svih onih koji su istrčali ukupno 225 kilometara da daju doprinos i kažu da se genocid ne smije nikad ponoviti“, kazao je Jašić.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Ultramaraton se održava od 2012. godine od 6. do 10. srpnja u kojem maratonci u 5 etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km, a ove godine u Ultramaratonu će sudjelovati 5 maratonaca: Dražen Ćućić, Miroslav Dudić – Lovrić, Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac. Pored maratonaca, na pojedinim dionicama Ultramaratona, pridruže se i drugi trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

S obzirom da je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u realizaciji projekta sve ove godine imalo podršku od strane Grada Zagreba, organizatori i sudionici Ultramaratona, kao i prethodnih godina, iz Zagreba za Vukovar krenuli su ispred Gradske uprave Grada Zagreba gdje ih je neposredno prije polaska za Vukovar primio zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare