(FOTO) Veliki broj pristalica dočekao Dodika ispred Suda BiH, pojedini će biti i na ročištu

Vijesti 25. sep 202412:47 2 komentara
F.Z./N1

U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Milošu Lukiću zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika BiH. Dok još Dodik nije stigao u sud, ispred ove pravosudne institucije se pojavio veliki broj pristalica kako bi ga dočekali. Nakon što se pojavio na mnogim licima se mogao vidjeti osmijeh i oduševljenje.

Kako javlja novinarka N1 jedan dio pristalica je već ušao u prostorije Suda BiH kako bi zauzeli mjesto pred ročište dok ostali čekaju napolju.

Dodikove pristalice ispred suda nisu nikakva novost budući da ga svaki put dočekuju sa transparentima i aplauzima podrške što je i danas slučaj. Međutim, danas ih je mnogo više nego što je to bilo nekoliko prethodnih puta, a što možete vidjeti na fotografijama koje je zabilježio naš fotoreporter.

Također, među prisutnima koji su došli pružiti podršku kako Dodiku tako i Lukiću je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac koji je inače član Dodikovog SNSD-a.

I on je ispred suda dočekan srdačno pa su se tako neki s osmijesima rukovali s njim.

Kada se Dodik pojavio mnogi su mu aplaudirali, rukovali se s njim, a prisutni i nisu nešto bili inspirisani za nove pa su nosili i neke od ranije isticanih transparenata na kojima je opet pisalo “Narod i Bog su uz Milorada svog”. 

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Ovim ročištem koje je počelo u 13:00 sati trebao bi biti završen glavni pretres u ovom predmetu zato što je odbrana već ranije najavila da će biti ispitana četiri svjedoka, a dosad su ispitana tri.

Četvrti svjedok danas će biti Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade RS. On bi trebao svjedočiti u korist Dodika i Lukića i pojasniti na koji način su donesene odluke i ko je naložio da se one nađu na Skupštini RS.

Nakon toga na već narednom ročištu možemo očekivati završne riječi pa onda i konačnu presudu.

Prethodno ročište je održano prije sedam dana iako je Dodik tražio da zbog kampanje bude otkazano. Na tom ročištu svjedočio je predsjednik Upravnog odbora Službenog glasnika Boran Bosančić.

Lukić je optužen s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, da su od 1. do 9. jula 2023. u Banjoj Luci, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare