(FOTO/VIDEO) Postavljeni plakat u Ahmićima sa natpisom “Oprostite u ime građana RH” morao biti prelijepljen: Strašan pritisak i prijetnje na vlasnika

Vijesti 15. apr 202418:53 0 komentara

Uoči 31. godišnjice zločina u Ahmićima, Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska (YIHR) postavila je 12. aprila na reklamnom panelu na magistralnoj cesti između Viteza i Ahmića plakat sa natpisom "Oprostite u ime građana Republike Hrvatske 16. 4. 1993."

No, nakon što je vijest o postavljenom plakatu dospjela u bosanskohercegovačke medije, na vlasnika reklamnih panela počeo se vršiti (politički) pritisak da ukloni plakat koji je postavljen.

Kako su za N1 kazali iz Inicijative mladih za ljudska prava vlasnik je morao naložiti preljepljivanje poruke.

“S obzirom da se sam plakat nije mogao odljepiti u cijelosti, vlasnik je morao naložiti preljepljivanje poruke. Osim da ukloni plakat, naposljetku se na vlasnika prijetnjama o uništavanju panela izvršio pritisak da ukloni kako reklamni panel na kojem je bio naš plakat, tako i druga dva panela u njegovom vlasništvu koji su legalno postavljeni na privatnom zemljištu treće osobe”, kazali su za naš portal.

Također, kazali su da su ovim potezom postavljanja plakata samo htjeli pokazati da i društvo u Hrvatskoj prihvata i priznaje odgovornost tadašnjeg državnog vrha Republike Hrvatske.

“Simboličkim potezom postavljanja plakata u blizini Ahmića pokazali smo da društvo u Hrvatskoj, čiji je Inicijativa sastavni dio, prihvaća i priznaje odgovornost tadašnjeg državnog vrha RH u zločinu u Ahmićima, ali i u cjelokupnom ratu u Bosni i Hercegovini. Također, pokazali smo da se ograđujemo od pristupa koji sadašnji državni vrh (ali i mainstream politika uopće) imaju prema ovom zločinu i ulozi u RH u ratu u BiH i da na to ne pristajemo. Postavljanje plakata pozdravilo je i Udruženje građana žrtava rata ‘92-95’ “16. APRIL” Ahmići. Nakon uništavanja prvog postavljenog plakata u Zagrebu, spomenuti pritisci na vlasnika reklamnog panela predstavljaju još jedan pokušaj ušutkavanja i brisanja tema iz javnog prostora koje problematiziraju i podsjećaju na zločine Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te sudski utvrđenu ulogu hrvatskog državnog vrha u ratu u Bosni i Hercegovini”, pojasnili su nam.

Ustupljena fotografija/ N1 BiH
Ustupljena fotografija/ N1 BiH
Ustupljena fotografija/ N1 BiH
Ustupljena fotografija/ N1 BiH

Na kraju su naveli kako oštro osuđuju prijetnje i pritisak izvršen na vlasnika.

“Inicijativa oštro osuđuje prijetnje i pritisak izvršen na vlasnika te poziva nadležne institucije i lokalne vlasti da zaštite prava vlasnika panela te poduzmu nužne mjere kako bi se zaštitilo građane od ovakvih i sličnih (političkih) pritisaka”. 

Sve ovo za naš portal prokomentirao je i Adnan Zec. Naime, Zec je u vrijeme kada se desio jedan od najgorih zločina na prostoru bivše Jugoslavije – u selu Ahmići 16. aprila 1993. imao samo 13 godina.

“Vrijeme je da se stane u kraj slavljenju ratnog zločinca. Niti jedno veličanje zločina neće i ne može da nas obeshrabi da nastavimo sa svojom borbom da istina izađe na vidjelo”, kazao je.

Bitno je napomenuti da je u Ahmićima predstavljen i film.

“Predstavljen je film i teške su činjenice koje se mogu vidjeti. Teška je i bolna istina. Vrijeme je da se stane u kraj slavljenju ratnog zločina”, kazao je.

Podsjetimo, u Ahmićima je održana i panel diskucija na temu “Sudski utvrđene činjenice nasuprot glorifikaciji zločina”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!