(VIDEO) Zavirili smo u studentske sobe u domu u Nedžarićima: “Uslovi nisu dostojni čovjeka…”

Vijesti 23. jan 202416:12 > 18:55 0 komentara
F.Z. / N1

Stanari studentskih domova Javne ustanove Studentski centar Sarajevo upozorili su danas na loše uvjete za boravak i rad u Studentskom naselju Bjelave i domu u Nedžarićima te su od Vlade Kantona Sarajevo zatražili hitnu intervenciju za rješavanje problema s kojima se suočavaju.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevo Imran Pašalić istaknuo je na konferenciji za novinare prije mirnih protesta, osjećaj sramote zbog stanja u domovima te da je nemoguće raditi u takvim uvjetima.

“U sarajevskim studentskim domovima borave budući stručnjaci raznih profila, a uvjeti nisu dostojni čovjeka. U ovim uvjetima nemoguće je i učiti”, naglasio je.

Mišljenja je da se taj problem može riješiti potpunom integracijom Studentskog centra u Univerzitet u Sarajevu, što će biti i prijedlog Studentskog parlamenta.

Kako je kazao, najbolje je kad nosioci protesta dolaze iz studentskih domova jer oni najbolje znaju u kakvim uvjetima žive.

“Mislim da treba da se promijeni odnos i Vlade i svih koji o ovome odlučuju jer ovo nije pitanje samo jednog ministarstva nego kompletne Vlade Kantona Sarajevo i čitavog kantona”, naveo je.

Potpredsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo Abdusselam Civić naglašava da su studenti budućnost Bosne i Hercegovine, ‘sanjamo da gradimo ovu državu, da budemo dio ovog društva i doprinesemo koliko kog možemo. Međutim, nema sluha za to’.

“Današnje okupljanje je poruka Kantonu Sarajevo, ali i cjelokupnoj državi. U sarajevskim domovima su studenti iz raznih dijelova države, a pozivamo i kantone iz kojih dolazimo da se i oni uključe u rješavanje problema. Tražimo osnovne uvjete za normalan rad i život u domovima, ne tražimo luksuz”, poručio je.

Direktor Studentskog centra Sarajevo Amar Dovadžija svjestan je problema i loših uvjeta u kojima borave i rade studenti te naglašava da je to samo kulminacija dešavanja iz prošlosti.

“Nažalost, značajnijih ulaganja u studentske domove odavno nije bilo. Kad smo renovirali jedan od spratova, zatekli smo ormare na kojima su se potpisivali studenti sedamdesetih godina prošlog vijeka. Kotlovnica je također stara skoro 50 godina”, kazao je.

Ističe dobru saradnju sa studentima, određena ulaganja Vlade KS u posljednjih nekoliko godina, kao i obećanje Vlade da će se za ovu godinu izdvojiti oko dva miliona KM.

Kako se navodi u pozivu za taj događaj, Udruženje studenata Studentskog centra Sarajevo organiziralo je mirni skup studenata stanara, u dvorištu oba studentska doma, kao upozorenje i poziv Vladi Kantona Sarajevo za hitnu reakciju i usvajanje dodatnih sredstava u budžetu za ovu godinu za rješavanje problema s kojima se suočava ta kategorija.

F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1

Studenti nakon okupljanja ispred Studentskog doma Bjelave, okupili su se i ispred Studentskog doma u Nedžarićima.

Više u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!