Fotografija Boška Hrgića u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije

Vijesti 06. okt 202315:54 0 komentara
N1/Boško Hrgić

Fotografija Prnjavorčanina Boška Hrgića u kalendaru je Svjetske meteorološke organizacije.

Svjetska meteorološka organizacija objavila je 14 pobjedničkih fotografije za kalendar za 2024. godinu, među kojima se nalazi i fotografija Boška Hrgića na kojima je prikazao olujno nevrijeme iznad Prnjavora.

Boško Hrgić svojim objektivom uspio je uhvatiti udar munje, koja se poslije samo nekoliko sekundi pojavila na njegovom foto-aparatu. Ni sam nije mogao vjerovati, ali je čini se, kako kaže, sreća odigrala ulogu. Oluja je trajala danima. Boško je čekao oblake i uz malo sna, uspio uhvatiti najupečatljiviji i najzanimljivi momenat.

N1/Boško Hrgić

“Proces nastanka ovakve fotografije zahtjeva istraživanje i poznavanje numeričkih modela koji predviđaju vrijeme, praćenje radarskih slika trenutnog vremena, planiranje lokacije na kojoj će oluja izgledati spektakularno, a ostatak fotografije biti dovoljno zanimljiv da doda istoj kontekst”, kaže Boško za N1.

Ljubav, strast, sreća, čekanje, volja, želja, ideja, vizija, strpljenje, žrtvovanje i naravno poznavanje tehničkog dijela recept je za dobru fotografiju, kaže Boško.

“Naravno fotografija mora biti na temu, u ovom slučaju klimatske promjene i njihov uticaj na ljude, podrška od strane prijatelja/poznanika i u mom slučaju krajnje neočekivana i dobrodošla podrška od strane lokalnih i državnih medija i organizacija i na kraju odluka WMO žirija, koja ustvari odlučuje koje fotografije prolaze u kalendar, a koje ne, izuzimajući sve druge faktora. kao što su lajkovi i sl.”, piča nam Boško.

Zahvalan je svima na podršci. Nagraditi nekoga prestižnim mjestom i to u svijetu, nije mala stvar kaže Boško.

“Naravno velika je stvar da neka svjetska organizacija prepozna tvoj rad i nagradi ga sa prestižnim mjestom u svom kalendaru i ja sam prezadovoljan tim priznanjem”, poručuje Boško.

I kako dodaje “Ništa “dobro” ne nastaje spontano”!

Kalendar 2024. promovisaće ljude i zajednice koji se bave klimatskim pitanjima i skreću pažnju na uticaj i zaštitu od sila prirode.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske su naveli da je fotografija Vladimira Tadića iz Čelinca, na kojoj su prikazani prelijepi prizori planine Vlašić, dobila počasne pohvale i krasiće unutrašnju stranu korica kalendara.

U finalni izbor za kalendar na narednu godinu ušlo je 75 fotografija, među kojima su bile i tri iz Republike Srpske – dvije Tadićeve i jedna Hrgićeva Iz Zavoda su napomenuli da se pobjedničke fotografije i fotografije sa počasnim pohvalama mogu pogledati na društevnim mrežama Svjetske meteorološke organizacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!