Fotografije iz BiH “koje su obišle cijeli svijet” izložene u Tuzli

Kultura 05. apr 202318:34 1 komentar
Izložba autora Zorana Filipovića / N1

Izložba fotografija „1993“, istaknutog umjetnika i fotografa Zorana Filipovića, otvorena je sinoć u galeriji "Kristijan Kreković" u Franjevačkom samostanu u Tuzli, a organizator izložbe je Hrvatsko kulturno društvo "Napredak". Filipovića mnogi nazivaju bardom ratne fotografije. Objavljivao je u uglednim svjetskim medijima, a njegove fotografije prikazuju sve strahote rata, posebno u Sarajevu.

Fotografije su nastale koncem 1992., te tokom 1993. godine, na teritoriju Bosne i Hercegovine, od Mostara, Čapljine i Stoca na jugu, do Tuzle, Gradačca i autorovog rodnog Brčkog na sjeveru zemlje. Najveći dio izložbe odnosi se na Sarajevo. Sav očaj rata prikazan je kroz ljude i crno bijele fotografije.

“Šta se u svijetu promijenilo? Nije se promijenilo ništa. Ratovi se vode na sve strane. Svjedočimo ponovo ratu u Evropi, u Ukrajini. Ljudi nemaju osjećaj kako je to blizu”, naglašava autor Zoran Filipović.

Ratni fotoreporteri stvarali su dokaze o uništavanju gradova i naroda i fokus je bio na ljudskoj patnji i nemoći.

“Ja sam bio dio prve ekipe, tadašnje Televizije Tuzla koja je ušla u Brčko 4. juna 1992. godine. Ovi prizori su mi poznati, te scene gdje je kuća srušena, kamen na kamenu, a čovjek sjedi ispred te svoje kuće doručkuje, pije kafu…Jednostavno, život ide dalje”, prisjeća se fotograf Samir Zahirović.

Fotografije Zorana Filipovića podsjećaju na tešku povijest naše zemlje, ali i na važnost fotografije kao svjedoka jednog vremena.

“Mislim da on zaslužuje da naši sugrađani vide ovu izložbu. Posebice, jer je 30 godina od nastanka ovih fotografija koje su, na neki način, svejedočanstvo o zbivanja na ovim našim prostorima u tom vremenu i fotografije koje su obišle cijeli svijet”, poentirao je Ivica Kovačević iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Orginalna izložba ima 88 fotografija, u Tuzli je, zbog prostora, prikazano 60. Izložba će biti otvorena 15 dana, a nakon toga se seli u druge gradove.

Više u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare