Fra Mile Babić dočekao prijatelje za Božić (FOTO)

Vijesti 25. dec 202317:41 2 komentara
Facebook

Kao i svake godine Fra Mile Babić dočekuje svoje prijatelje na Božić u Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Druženju uz gozbu i vino pridružili su se rediteljica Jasmila Zbanić, političarka Besima Borić, profesor Mirko Pejanović, voditeljica i spikerica Jasminka Šipka i glumica Hasija Borić.

Fra Mile Babić je jutros u jašem programu objašnjavajući nacionalistički i materijalistički egoizam istaknuo da je danas ljudima važnije imati nego biti i da bogati obično gledaju samo šta bi primili, a ne šta bi dali.

U kontekstu BiH rekao je da političari nameću crno-bijela mišljenja ljudima, jer bilo ko ko sarađuje s nekim druge vjere se naziva izdajnikom, to crno-bijelo mišljenje je mržnja.

“Ovde se instrumentalizira vjera koja nažalost služi politici i to dnevnoj politici, zaključio je fra Mile Babić. Govorio je i o depresiji kao agresiji na sebe. Danas najviše ima depresije, a šta je depresija, ne možeš na drugog pa onda na sebe, depresija je agresija na sebe. Danas ljudi dolaze da se ispovjede kao kod psihijatara koje plaćaju i dok ga slušaš dobro je, ali kada mu savjetuješ šta treba da radi on više nikad neće doći. Čovjek ne može da prihvati da on treba nešto da promijeni”, dodao je fra Mile.

Svećenik i franjevac Bosne Srebrene Mile Babić je rođen u okolini Prozora. Studije filozofije i teologije pohađao je u Zagrebu, Insbruku i Sarajevu. Dvostruki je doktor nauka i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH. U svom djelovanju posebno ističe interes za humanističke nauke, filozofiju.

Od 1977. godine fra Mile Babić je profesor na Franjevačkoj teologiju u Sarajevu. Bio je dekan fakulteta, kao i vikar i gardijan u više župa Bosne Srebrene kao i voditelj humanitarno karitativne organizacije Krug sv. Ante u Zagrebu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare