FUP podnio izvještaj protiv Hadžibajrića, nenamjenski utrošio više od 150.000 KM

Vijesti 26. okt 202315:30 0 komentara
Ibrahim Hadžibajrić (N1)

Federalna uprava policije podnijela je Izvještaj protiv smijenjenog načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića zbog nenamjenskog trošenja više od 150 hiljada KM iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih nesreća.

“Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da su sredstva posebne naknade u iznosu 154.721,70 KM nenamjenski utrošena”, piše u saopštenju FUP-a.

Iz FUP-a naglašavaju da je saslušano više svjedoka, te dodaju da su uzeli u obzir da su sredstva trošena u izbornoj godini, zbog čega je raspodjela novca stekla obilježja krivičnog djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

“Iz prikupljene dokumentacije i izjava svjedoka vidljivo je, da je tokom marta 2020. godine, nakon proglašenja stanja prirodne nesreće izazvane pandemijom korona-virusa, Ibrahim Hadžibajrić zloupotrijebio položaj načelnika Općine Stari Grad Sarajevo i komandanta općinskog Štaba civilne zaštite, te donio odluke kojim je iznos od 117.200,00 KM podijeljen kategorijama demobilisanih boraca, nezaposlenim porodiljama, određenim licima koja su „okarakterisana kao ugrožena“, kao i licima preko 65 godina starosti. Pored navedenog određeni novčani iznosi su dodijeljeni i nekim zdravstvenim, socijalnim i vjerskim ustanovama sa područja općine Stari Grad Sarajevo za potrebe borbe protiv pandemije, te je ukupan iznos dodijeljenih sredstava iznosio 154.721,70 KM”, piše u saopštenju FUP.

Federalna uprava policije je prethodno protiv Ibrahima Hadžibajrića Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podnijela i Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu „Davanje lažnih podataka o imovini i prihodima“ iz člana 20a. Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo

Hadžibajrić je lišen slobode u maju ove godine u okviru akcije “Start”, na teret mu se stavlja niz krivičnih djela, a podignuta je i optužnica zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!