Gabriel Escobar: SAD su za ‘elektorski model’ biranja na izborima u BiH

Vijesti 19. mar 202215:53 0 komentara
Twitter

Specijalni američki predstavnik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, koji je krajem prošle godine boravio i u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, govorio je jučer u Washingtonu o aktuelnim pregovorima o izmjenama izbornog zakona u BiH.

Zvaničnik State Departmenta, Gabriel Escobar, naveo je da SAD pozdravljaju da se u Bosni i Hercegovini uspostavi izborni sistemi koji bi zemlji omogućio da bolje funkcionira kao država.

“Sve što trebamo zapravo su ograničeni koraci u tom smjeru. Dakle, ograničena ustavna reforma i izborna reforma koja je upravo sada na stolu”, rekao je Gabriel Escobar, prenosi HRT, navodeći da su se u Washingtonu sastali predstavnici hrvatske i vlade Sjedinjenih Država, prilikom čega su razgovarali o stabilnosti Zapadnog Balkana i izbornoj reformi u BiH.

Na pitanje Al Jazeerinog novinara u Washingtonu da li je istina da su Sjedinjene Države za realizaciju rješenja koji podrazumijeva elektorski način izbora u Bosni i Hercegovini, specijalni američki predstavnik Gabriel Esobar potvrdno je odgovorio, kazavši da je to “apsolutno istina”.

“Ne želim preduhitriti nikakvu odluku zato što se pregovori vode danas i sutra. Ono što mogu reći jeste da mi želimo da elektorski proces ispuni potrebe ljudi koji glasaju”, rekao je Escobar odgovarajući na pitanje šta bi to u praksi značilo.

Pregovori u završnoj fazi

Podsjećamo, danas su u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH nastavljeni pregovori predstavnika političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH. Na pregovore su stigli predstavnici SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, Naroda i pravde, SBB-a i NES-a.

U međuvremenu, novinarima se obratio lider NiP-a Elmedin Konaković kazavši kako su pregovori o modelu Izbornog zakona ušli u završnu fazu. Istakao je kako se govori o geografskim s ciljem da etničke skupine imaju svoje načine zaštite prilikom izbora

“Dogovor se može desiti ako u sali imamo državnike, a ne političke lidere. Svi se plaše kako će to uticati na izborni rezultat. Stranke će platiti ceh i u jednom i u drugom slučaju, ali država će sa dogovorom ipak mnogo dobiti”, rekao je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!