Ganić o “Dobrovoljačkoj”: Sve je iscrpno pokriveno u izvještajima Haga

Vijesti 27. apr 202210:05 0 komentara
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovin podiglo je jučer optužnicu protiv 10 osoba osumnjičenih da su u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, početkom maja 1992. godine počinili ratni zločin. Optužnicom je obuhvaćen i Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Za N1 je dao kratak komentar, podcrtavajući da je sve pokriveno izvještajima Haga, procesom i presudom Londonskog suda, i bh. tužilaštva o obustavi istrage.

“Sve što mogu reći o slučaju Dobrovoljačka, iscrpno je pokriveno izvještajima Haga, procesom i presudom Londonskog suda, i bh. tužilaštva o obustavi istrage. Moja jedina izjava je da vas uputim na ove dokumente”, kazao kratko Ganić za N1.

Optužnicom su, osim Ganića, podsjetimo, obuhvaćeni i Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiška, potvrđeno je za N1.

Tužilaštvo BiH naredilo je 2018. godine ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emina Švrakića u predmetu “Dobrovoljačka ulica”.

Istraga je nastavljena zbog sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena ranija naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica, te je naređeno ponovno otvaranje istrage.

Žalbe u odnosu na devet lica odbijene su kao neosnovane, a jedna je odbačena, potvrđeno je iz Tužilaštva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad