Gas “podgrijao” odnose nadležnih i Energoinvesta: Koliko bi cijena mogla pasti?

Vijesti 05. apr 202321:48 0 komentara
N1

Pad cijena nafte na svjetskom tržištu početkom 2023. godine vodi ka padu cijena plina. Uprkos tome, kao i najavama, stanovnici Bosne i Hercegovine i dalje skupo plaćaju ovaj energent.

Pad cijena nafte na svjetskom tržištu početkom 2023. godine vodi ka padu cijena plina. Uprkos tome, kao i najavama stanovnici Bosne i Hercegovine i dalje skupo plaćaju ovaj energent.

Energoinvest Sarajevo je poslao Vladi Federacije BiH korekciju cijene za 12, 53 % manju u odnosu na prethodni kvartal.

“Ukoliko Vlada FBiH odobri navedeni zahtjev, nova prodajna cijena prirodnog gasa prema distributeru Sarajevogas iznosiće 0,866 KM/m3 u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala koja je iznosila 0,990 KM/m3, i primjenjivaće se od 1. aprila ove godine”, naveli su iz Energoinvesta.

U konačnici to neće mnogo značiti krajnjim korisnicima jer su previsoki računi za plin natjerali mnoge građane da traže alternativu, a sezona grijanja je svakako na izmaku.

“Užasno, ali šta smo mogli, moraš se grijati, meni dođe 300 i nešto maraka svaki mjesec”, ističe građanka.

“Kako nije skupo Bog ti pomogo, treba pojeftiniti plin čuli ste na televiziji šta rade”, naveo nam je još jedan korisnik.

“Teško, stan od 50 kvadrata je 160 KM, to vam je otprilike 15% penzije, rekoše da će nešto malo da pojeftini, a hoće li?”, pitaju se građani.

Ministar komunalne privrede iz KS mišljenja je da bi cijena trebala biti umanjena čak za 30 % s obzirom na stanje svjetskog tržišta, ujedno traži i fakture za ruski plin od Energoinvesta.

“Zaustavite pljačku građana Sarajeva na cijeni gasa. Neka mi neko odgovori od svih učesnika u gasnoj priči, onih koji odobravaju i formiraju cijenu, zašto je trenutna cijena u zadnjem kvartalu, evo u martu veleprodajna cijena za Sarajevogas iznosila kada se preračuna u dolare 550 dolara, a u isto vrijeme po istom ugovoru u Zvorniku iznosila 450 dolara”, upitao je Almir Bečarević, ministar komunalne privrede u KS.

Iz Energoinvesta odgovornost za cijenu plina prebacuju na Sarajevogas i Toplane, ali fakture iz Gazproma ne pokazuju. Stručnjaci smatraju da je trebalo da cijena plina bude niža za 15-20 %.

“Teško je predvidjeti narednu grijnu sezonu. Od 1. aprila plaćat ćemo manje, ali ono što je apel jeste da koristimo gas na efikasniji način, da razmišljaju o alternativama kao što su solarna energija i toplotne pumpe”, ponovio je stručnjak za energetiku Nihad Harbaš.

Zbog astronomskih cijena grijanja ove sezone čak 600 korisnika centralnog grijanja u KS tražilo je isključenje iz sistema, a 10.000 stambenih jedinica ne bilježi potrošnju plina ove sezone.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!