Gašić demantuje Smoljo: Stan sam dobila prije rata, nezakonito je prodat

Vijesti 24. jun 202113:12 0 komentara
N1

"Stan sam dobila od moje firme ,,Soko,, prije rata. Zgrada nije imala tehnički prijem, jer je zaratilo, ali sam povrat tražila 1998. godine. Skupština na prijedlog Vlade, donosi 2002. godine Lex specijalis da ljudi koji su prije rata dobili stan od firme imaju pravo tražiti povrat, a poslije i otkupiti stan", navodi u svojoj reakciji Ljiljana Gašić, koja je spomenuta prilikom jučerašnjeg pokušaja deložacije porodice Smoljo u Mostaru.

“Također postoji i odluka Visokog predstavnika u BiH da se sva društvena imovina i stanovi ne smiju prodavati i izdavati. Ja sam dobila Rješenje o stanarskom pravu 2007. god. Otac gospođe Smoljo tražio je obnovu postupka o dodjeli rješenja o stanarskom pravu. Taj postupak je trajao 9 godina zahvaljujući Ministarstvu građenja koje je odugovlačilo postupak, uprkos mojim mnogobrojnim podnescima i intervencijama”, navodi Gašić.

“Stan nezakonito prodat”

“Rokovi su zakonski mjesec eventualno dva, pa procijenite da li je ministarstvo bilo na mojoj strani, kako to gospođa Smoljo tvrdi. Uspjelo im je da prekinu i sudski postupak u Općinskom sudu Mostar, što je zatražio njihov odvjetnik i ona lično, dok se završi Upravni postupak. Taj prekid je trajao punih 6 godina, uprkos mom protivljenju, ali sam i to strpljivo podnijela. Prekid su tražili radi odugovlačenja postupka jer joj nije interes da se dokaže istina”, dodaje u demantu na navode Snježane Smoljo.

Napominjem, da u svim odlukama Vrhovnog i Ustavnog suda stoji da Urbing nije imao pravo da se proglasi prodavateljem stana, i nisu ga smjeli prodavati, jer su ti stanovi kupljeni i dodijeljeni drugim porodicama, a nisu se mogli useliti zbog rata. Kantonalni sud u svojoj presudi je objasnio razloge donošenja presude u moju korist, pa je na osnovu nje donesen Zaključak o izvršenju, ali je gospođa tražila odgodu izvršenja na Vrhovnom sudu, ali joj je sud odbacio zahtjev i naložio izvršenje deložacije“.

Još je poručila da se obratila i Ustavnom sudu.

Obratila sam se i Ustavnom sudu radi dužine suđenja i on je donio odluku o povredi prava na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku i da se ima proces završiti u roku od 3 mjeseca i upoznati Ustavni sud o preduzetim radnjama. Ako je dala pare za stan može da tuži onog ko joj je nezakonito prodao stan i traži povrat novca“, zaključuje Gašić.

Opširnije o jučerašnjim dešavanjima na linku OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!