Gavrankapetanović nije dobio saglasnost za funkciju direktora KCUS-a, šta dalje: Čeka se potez i federalne vlade

Vijesti 22. feb 202419:20 0 komentara

Uskraćivanje saglasnosti federalnog ministra zdravstva doktoru Ismetu Gavrankapetanoviću za imenovanje na poziciju generalnog direktora UKCS-a, iznjedrilo je niz reakcija. Uglavnom, negativnih. Hoće li konkurs za ovu poziciju biti poništen, te koji su naredni koraci, nejasno je. Razloge za ovakvu odluku razmatraće uskoro i UO kliničkog centra, a čeka se i potez federalne vlade.

Komentar na tvrdnje koje mu se, u vezi, stručnih kvalifikacija stavljaju na teret, profesor doktor Ismet Gavrankapetanović nije komentarisao. Ali, jeste njegov pravni tim. Da u ovom postupku nema niti realnih niti pravnih prepreka za njegovo imenovanje na funkciju generalnog direktora KCUS-a, za N1 je izjavila advokat Maida Galijatović.

Maida Galijatović, advokat Ismeta Gavrankapetanovića:

“Razlozi odluke ministarstva o tome govore. Oni su potpuno banalni, bizarni, ne govore ništa o onome što bi moglo da uzdrma odluku Upravnog odbora. UO je donio odluku po konkursu, ispitao sve uslove, svi uslovi su ispunjeni”.

Koje je, podsjeća Galijatović, imao i kada se kandidovao za direktora Opšte bolnice. I tada je, podsjeća, ta odluka bila preispitana pred sudom koji je pravosnažno odlučio da su ispunjeni svi uslovi koje propisuju zakoni za imenovanje direktora jedne zdravstvene ustanove. Međutim, i pored toga, spočitava mu se nešto što, uopšte, nije traženo tokom konkursne procedure. Ministru je, kako stoji u obrazloženju u čijem je posjedu N1, sporan certifikat predloženog kandidata o znanju iz zdravstvenog menadžmenta, iako je Gavrankapetanović naveo da posjeduje diplomu postidplomskog studija na Ekonomskom fakultetu iz oblasti zdravstvenog menadžmenta. Da li je validnost njegove stručne kvalifikacije, bila predmet istrage, pitali smo i Inspektorat prosvetne inspekcije Kantonalne uprave:

“Inspektorat prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave do danas nije imao zahtjev za provjeru, niti je vršio inspekcijski nadzor na okolnosti sticanja diplome na drugom ciklusu studija za prof.dr Ismeta Gavrankapetanovića”.

Iako je naveo da je odluka isključivo pravne prirode, nikako političke, tražio je ministar, čini se, dlaku u jajetu, pa mu je sporan i dio koji se odnosi na postdiplomski studij koji je Gavrankapetanović završio jer kako stoji, “nije završio menadžment u zdravstvu nego upravljanje kvalitetom u zdravstvu”.

Maida Galijatović, advokat:

“U uslovima konkursa jasno stoji da se znanje iz zdravstvenog menadžmenta dokazuje na jedan od načina: posjedovanjem certifikata, posjedovanjem specijalizacije iz zdravstvenog menadžmenta, ili posjedovanjem znanja iz postdiplomskog studija. Niko ne priča o tome da li neko ima uvjerenje, da li je diplomu podigao sa studentske službe… Profesor Gavrankapetanović je završio postdiplomski studij na Ekonomskom fakultetu, redovnom fakultetu, to je akademski nivo obrazovanja”.

Koji su naredni koraci, pitali smo i privremeni UO KCUS čiji mandat ističe za oko mjesec dana.

Privremeni Upravni odbor djeluje u okviru svojih nadležnosti i ne može uticati na mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva. Privremeni Upravni odbor će na prvoj redovnoj sjednici detaljno razmotriti razloge za uskraćivanje saglasnosti i ispitati argumente koje je ministarstvo dostavilo.

Odluka je, tvrdi pravni tim Gavrankapetanovića validna i nema razloga da konkurs bude poništen. No, adresa na koju se treba obratiti je Vlada FBIH. Nije jasno koju ulogu u svemu ima njen premijer, s obzirom na to da posljednja sjednica na kojoj je trebalo da bude imenovanje novog generalnog direktora, nije održana. Odgovore ni danas nismo dobili, no, politička previranja su, izvjesno je, razlog ovakvom slijedu događaja.Stoga je, upravo, Vlada ta koja može da raspetlja ovaj Gordijev čvor.

Dragan Stevanović, član UO KCUS:

“Prema tome, ako postoje nesuglasice koje očito postoje između UO i ministarstva zdravlja, onda je Vlada ta koja mora procijeniti ko je i do koje mjere u pravu. Ako je ministar Rimac u pravu, onda je logično da će Vlada smijeniti privremeni UO i imenovati novi. Ako smatra da ministar nije u pravu, onda će mu skrenuti pažnju i preduzeti mjeru kako bi Vlada funkcionisala kao jedinstven organ”.

“Aktuelnu situaciju komentarišu i građani Sarajeva. Ogorčeni su odnosom prema dr Ismetu Gavrankapetanoviću i o njemu imaju samo riječi hvale”.

Dok se reakcije nižu, Federalna Vlada prolazi još jedan test koherentnosti, koja je, ponovo, dovedena u pitanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!