Gdje je najisplativije da napunite rezervoar: Pogledajte cijene goriva u regionu

Vijesti 27. apr 202416:25 0 komentara
N1/ Muhammed Džafer Kamali

Predstojeći praznici idealna su prilika za kraće putovanje. Stoga, u nastavku teksta pogledajte detaljan pregled cijena benzina od 95 oktana i evrodizela, preračunate po zvaničnom srednjem kursu eura za cijelu regiju.

Crna Gora

“Benzin od 95 oktana u Crnoj Gori je neznatno jeftiniji nego u Srbiji i košta 1,64 evra, dok je cijena evrodizela u toj državi niža za skoro 30 eurocenti – 1,48 eura. Ako put crnogorskog primorja idete preko Bosne i Hercegovine, preporučujemo vam da rezervoar napunite u Republici Srpskoj, jer se na tamošnjim pumpama osnovni benzin i evrodizel mogu pronaći već po cijeni od 1,32 eura”, pišu iz N1 Srbija.

Grčka

Ukoliko planirate da praznične dane provedete u Grčkoj, a putujete automobilom, najisplativije je da rezervoar napunite u Sjevernoj Makedoniji, gdje osnovni benzin od 95 oktana košta 1,42 eura, a eurodizel 1,24.

U Srbiji je cijena viša i preračunata u euro iznosi 1,69 za benzin i 1,76 za eurodizel. Pogledajte i cijene goriva koje će vas dočekati u Grčkoj– benzin BMB 95 u prosjeku košta 1,98 eura, a dizel 1,71 euro.

Mađarska i Austrija

Građanima koji su kao prazničnu destinaciju odabrali Budimpeštu ili neko drugo mjesto u Mađarskoj, ukoliko putuju kolima isplativije je da gorivo sipaju u toj zemlji, gdje benzin BMB 95 košta 1,63 eura, a eurodizel 1,64 eura.

Isti savjet važi i za one koji planiraju da posjete Beč ili neki drugi austrijski grad, jer je na tamošnjim pumpama cijena osnovnog benzina 1,76 eura, koliko košta i eurodizel.

Hrvatska, Slovenija i Italija

Ako putujete u Hrvatsku, Sloveniju ili Italiju, preporuka je da eurodizel „do čepa“ natočite u Hrvatskoj (1,45 eura), dok je cijena benzina u Hrvatskoj i Sloveniji trenutno identična – 1,56 eura.

Ukoliko u Hrvatskoj rezervoar punite na pumpama kompanije INA, obratite pažnju na to koje gorivo sipate jer su benzin od 95 oktana i eurodizel sa oznakom Class Plus Expert skuplji za 30 do čak 50 centi.

Važno je napomenuti da u Sloveniji važe posebne, znatno više cijene goriva na pumpama duž auto-puteva, pa ukoliko točite gorivo uradite to na benzinskoj stanici u nekom od obližnjih mjesta.

Ako vas put vodi dalje ka Italiji, treba da znate da su u toj zemlji cijene goriva znatno više nego u Sloveniji – benzin je 2,01 euro, a dizel 1,89 eura. Naša preporuka je da rezervoar napunite u Sežani, nadomak granice sa Italijom, jer je nekoliko pumpi u tom mjestu locirano na svega nekoliko stotina metara od auto-puta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!