Gdje su utrošena sredstva za upravljanje migrantskom krizom?

Vijesti 11. jan 202120:38 4 komentara

Više

Još 20. juna 2019. godine iz budžeta Federacije je izdvojeno 4 miliona KM za potrebe zdravstva i uspostavljanje povoljnog stanja sigurnosti u Unsko sanskom kantonu.  Konkretnih podataka o  načinu utrošku tih sredstava još uvijek nema. Daleko više novca izdvajaju vlasti EU. Koliko je to novca poznato je tek poslije Twitter objava  briselskih zvaničnika, tvrdi premijer USK.

“Za BiH je dato 80 i nešto miliona plus 3,5 miliona plus milion i po danas je to 91,5 milion eura. Taj se novac troši upravo u pravcu migracija  i nikad ne ide na račune BiH njenih institucija nego se mjeri između međunarodnih organizacija IOM, UNHCR, DRC – jedna trećina ide za njihovu administraciju, druge dvije trećine za upravljanje migracijama”, kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Redakcija N1 obratila se IOM-u u BiH zatraživši konkretne podatke o načinu i svrsi utroška sredstava. Do momenta montaže ovog priloga odgovor nismo dobili, ali nam je usmenim putem rečeno da je zvanični izvještaj u pripremi te da će biti javno dostupan. Iz delegacije EU u BiH odgovaraju.

“Mi generalno vrlo pažljivo vrlo detaljno pratimo sve naše utroške i izdvajanja kada je riječ o migracijama doslovno svaki mjesec finansijske izvještaje dostavlja ne samo IOM već i druge organizacije popurt UNHCR-a i DRC-a to su izvještaji koji se između ostalog upućuju i Ministarstvu finansija doslovno po stavkama možete pratiti utrošak sredstava tu su eksterne i interne revizije koje mi imamo svake godine”, kazao je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Da međunarodne institucije imau ogromnu ulogu u pravljanju migrantskom krizom u BiH podsjeća poslanik u državnom parlamentu Saša Magazinović

“Međunarodne institucije neće podnositi račun ni meni kao zastupniku ni vama kao medijima ali ja da sam predsjedavajući Vijeća ministara itekako bih znao šta ko i kako radi u mojoj državi, ljudi se ovdje ponašaju kao šerifi ( na rez ) Bogami su se i oni malo balkanzirali da i tu ima različitih opcija  kome ćemo platiti za smještaj, koliko, da li se neke pare vrate, ne vrate, jer oni koji nas uče transparentnosti nisu transparentni”, kazao je.

“BiH nema kontrolu nad tim novcem. Taj novac ni nakoji način ne dolazi u BiH niti dolazi na račune zajedničkih institucija. Iz IOM-a su rekli da taj izvještaj dostavljaju mu smo provjerili u Ministarstvo finansija trezora nikada nije došao izvještaj o utrošku sredstava koje IOM kao međunarodna organizacija koja je zadužena brine se za taj smještaj”, kazao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Nije poznato da li je Tužilaštvo BiH u pogledu utroška novčanih sredstava za migransku krizu u BiH vršilo bilo kakve radnje iz svojih nadležnosti, na odgovor iz ove institucije još uvijek čekamo, a čekaju i Krajišnici koji upozoravaju na dramatičnu situaciju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare