Gdje za 1. maj: Da li građani mogu priuštiti sebi odmor?

Vijesti 20. apr 202307:10 1 komentar

Aranžmani za prvomajske praznike ove godine se razvnovrsni. Od Jadrana, preko Egipta, Toskane i Dubaija, većina putovanja već je rezervisana, kažu turistički radnici. Međutim, ima i onih građana koji još uvijek nemaju plan za prvomajski produženi vikend.

Prvi maj se bliži. Pitali smo građane kako će iskoristiti prvomajski produženi vikend i jesu li već nešto isplanirali.

“Daleko je to, nemam nikakvih planova.”

“Nismo apsolutno. biće poslovno samo, zagreb, poslovno.”

“Pa ne, ovaj Prvi maj, ne.”

“Jesmo, naravno. Vlašić. Obzirom da smo mi od Tuzle, to nama dođe ipak malo dalje.”

“Gdje ćemo za prvi maj? Nisam imao neke planove, ove godine nisam ništa planirao. Ako nas žene puste. Nije do nas ništa, ali eto, valjda ćemo negdje na okolne planine ako bude lijepo vrijeme. Uglavnom, nemamo ništa u planu.”

Turističke agencije zavodoljne su potražnjom. Aranžmani koji se nude, uglavnom su već rasprodati.

“Velika je ogromna potražnja za sve aranžmane za prvomajske praznike. Pod tim aranžmanima podrazumijevam i inostranstvo i Jadran i regiju, tako da je zaista velika potražnja. Što se tiče naših aranžmana zaista smo imali puno toga od Dubaija, Irana, to je nešto malo dalje, do Istanbula koji je nekako postao nam standard, to je odavno popunjeno. Jako puno Jadrana imamo, i bus ture, za Budvu. Puno toga i ogromna potražnja”, kaže Merima Hrvat, turistička radnica.

Ponude agencija su raznovrsne ukoliko ipak želite otputovati. Susjedna Hrvatska uvijek je u ponudi, Turska kao standardna destinacija, a ove godine i Dubai. Cijene, u zavisnosti od odabira i dužine putovanja, kreću se od 150KM do 2000KM po osobi.

“Zaista ove godine je bilo veliko interesovanje za sve aranžmane prvomajske. Od najtraženijih destinacija to je Hurgada za Prvi maj, paket aranžmani za ljetne destinacije i ove godine su apsolutni hit. Pa tako imamo Antaliju, paket aranžmane, gdje imamo hotel, transfer, avio karte, all inclusive uslugu i sve takse uključene u cijenu aranžmana. od standardnih destinacija imamo Istanbul, pariz koji se mjesec dana unazad rasprodao, toskanu, kapadokiju, koja je takođe rasprodana, tako da se ove godine bilježi veliki broj zainteresovanih građana za prvomajska putovanja”, kaže Amila Sirćo – marketinški odjel turističke agencije..

Neki su već uplatili za svoju idealnu destinaciju, a neki još uvijek razmišljaju. Last-minute ponuda, obližnje odmaralište ili planina, možda zavisi i od vremenskih prilika.

“Iako i dalje postoje određeni upitnici moramo reći da su signali za prvi maj zasada u signalu znatno toplijeg vremena u odnosu na čitav ovaj april koji je iza nas, ali da se ta prognoza za prvi maj sa onim svim detaljima, gdje će padati, gdje neće padati i hoće li uopšte padati je za sada na tankom štapu”, kaže metorolog Nedim Sladić.

Kakve god vremenske prilike bile, neki će tradicionalno roštiljati, drugi otići van države, možda će neko i protestovati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare