Glasnogovornik EU za N1: Korištenje ovlasti visokog predstavnika ‘samo kao posljednja mjera’

Vijesti 09. jan 202417:13 0 komentara
AFP

Europska unija se oglasila povodom najave visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o mogućem nametanju izmjena Izbornog zakona BiH, poručivši kako se ovlasti visokog predstavnika trebaju koristiti "samo kao posljednja mjera". Iz Brisela su pozvali lokalne vlasti da preuzmu odgovornost i provedu neophodne reforme.

EU prima na znanje najavu visokog predstavnika Christiana Schmidta od 19. decembra o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. EU podsjeća da se izvršne ovlasti visokog predstavnika trebaju koristiti samo kao posljednja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji“, kazao je za N1 glasnogovornik Europske komisije Peter Stano.

Kao ključni prioritet identificiran u Mišljenju o zahtjevu za članstvo BiH iz 2019. godine, naglasio je, “EU očekuje od Bosne i Hercegovine da osigura provedbu izbora u skladu s europskim standardima provedbom preporuka OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, te osigura transparentnost financiranja političkih stranaka”.

Stano je podsjetio na odluku Europskog vijeća koje je pozvalo Bosnu i Hercegovinu da hitno finalizira ustavne i izborne reforme.

Domaćim institucijama, uključujući i Parlament, mora se dati vrijeme i prilika da preuzmu odgovornost i donesu reforme, na što su se i obavezale“, dodao je.

Podsjećamo, visoki predstavnik je 19. decembra uputio svojevrsno upozorenje domaćim političarima, kazavši da ukoliko političke elite u narednim danima ne dogovore izmjene Izbornog zakona koje se tiču izbornog integriteta, on će ih nametnuti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!