Glavni odbor SDS odlučio: Idemo na izbore pod nazivom “SDS – Volja naroda”

Vijesti 16. jun 202416:05 0 komentara
N1

U Istočnom Sarajevu danas je održana sjednica Glavnog odbora SDS na kojoj je odlučeno da izlaze na izbore pod nazivom "SDS - Volja naroda".

Istrajni su u pravnoj bici pred Ustavnim sudom BiH da ospore odluku CIK-a gdje im je zbog crne liste zabranjeno izaći na izbore kao SDS, pa su morali promijeniti naziv. Kako bi pobili sramne odluke CIK-a i Apelacionog odjela Suda BiH podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu.

Odgovarajući na izjave Milorada Dodika, predsjednika RS, da će pomjeriti obilježavanje za drugi datum, kada i Srbija obilježava Dan državnosti, iz SDS-a kažu, borit će se za 9. januar, jer je to “uslov opstanka RS”.

Ako se SDS-u zabrani izlazak na izborima ako pravna borba bude uzaludna, CIK će to uzeti kao osnov da ukloni bilo koji politički subjekt koji im nije simpatičan.

Prikupljanje potpisa

Ako dobiju pravnu bitku, a advokati ih uvjeravaju da hoće, CIK više neće moći, kažu, zloupotrebljavati ovlasti.

Istaknuli su i da nadaju rezultatu boljem nego na prethodnim izborima. Želimir Nešković je izabran da bude na čelu Izbornog štaba.

Kažu, počinje prikupljanje potpisa širom RS kako bi sačuvali 9. januar, a očekuju oko 50.000 potpisa, koje će vjerovatno uručiti SNSD-u.

Građani, ipak u strahu na koji način će se dalje obilježavati “Dan RS”, koji je, podsjećamo, Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!