Glavni pretres u slučaju Dobrovoljačka počinje danas pred Sudom BiH

Vijesti 26. okt 202208:16 0 komentara
F.Z./N1

Glavni pretres na suđenju u procesu protiv Ejupa Ganića i još devet osoba u predmetu "Dobrovoljačka" počinje danas pred Sudom BiH.

Optužnica se odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni i zlostavljani.

U slučaju Dobrovoljačka optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Podsjećamo, svi optuženi su se na ročištu u julu izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Optužnica je podignuta 27. aprila ove godine, nakon višegodišnje istrage koja je bila prekidana pa nastavljana, te dva slučaja zadržavanja visokih dužnosnika u Beču, odnosno Londonu, nakon zahtjeva Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!