Godišnjica pada helikoptera na Žepskoj planini: Poginulo je 12 ljudi, razlog pada nikad nije utvrđen (FOTO)

Vijesti 07. maj 202416:08 0 komentara
N1

Rat u Bosni i Hercegovini se primicao kraju. Sa opkoljenim enklavama Žepa i Srebrenica uspostavljen je vazdušni most. Helikopteri iz Tuzle su slijetali povremeno na improvizovani heliodrom na mjestu zvanom Igrišnik na Žepskoj planini. Helikopter koji je na današnji datum te 1995. godine trebao sletjeti na Igrišnik pao je u blizini mjesta slijetanja. Razlog pada nikada nije zvanično utvrđen. U helikopteru je bilo 19 putnika i 3 člana posade. Tada je poginulo 12 ljudi, a 10 ih je preživjelo.

Danas su predstavnici udruženja boraca Žepske i Srebreničkih brigada iz posljednjeg rata, na 29. godišnjicu obišli mjesto pada helikoptera na Igrišniku i položili cvjeće i učenjem fatihe odali poštu za poginule pilote, ljekare i ostele koji su bili na putu ka opkoljenim enklavama Srebrenica i Žepa. Nakon toga je održan i sastanak Pododbora za ovogodišnji Marš mira.

N1

Tadašnji načelnik štaba 285. istočnobosanske lahke brigade (LBLBR) Ramo Čardaković je bio jedan od putnika u helikopteru i dobro se sjeća tog momenta kada je helikopter pao.

“Pad helikoptera desio se na današnji dan prije 29 godina. Bili smo na samom kraju da se helikopter uspješno spusti na heliodrom, međutim desilo se nešto nepredviđeno, nešto što se nemože objasniti. U momentu kad je trebao da se helikopter prizemlji ja tada govorim Ramizu Bećiroviću – fala bogu evo stigosmo i u tom momentu helikopter se diže i ide prema Vran stijeni u pravcu Srebrenice, onda se okreće i vraća ponovo prema heliodromu. Za nekoliko desetina sekundi čuo se udar u drvo i onda je nastao haos, borba za preživljavanje”, kazao je za N1 Ramo Čardaković.

N1

U udesu helikoptera poginula su sva tri člana posade – piloti Džemal Malkić, Enver Čokić i letač tehničar Izet Džambić. Među poginulim su bili i ljekari dr. Sead Halilović i dr. Husein Halilović koji su bili rođeni u Srebrenici gdje su i živjeli do početka rata. Poginuo je još dr. Muharem Deljković dok je dr. Dževad Džananović bio povrijeđen. Njih četvorica ljekara su iz Tuzle krenuli da pomognu narodu Srebrenice.

N1

Poginuli su i putnici Nurudin Mustafić, Hasan Homarac, Avdo Mirvić, Selman Karić, Sabrija Ćesko i Hasiba Salihović.

Teže i lakše su povrijeđeni ostali putnici: jednogodišnji Emir Salihović, Ramiz Bećirović, Ejub Golić, Hamed Malić, Mehmed Malić, Samir Karić, dr. Dževad Džananović, Dževad Džebo, Numo Krluč i Ramo Čardaković.

Let planiran za dan poslije kojim su se u Srebrenicu trebali vratiti komandant 28. divizije Naser Orić i 15 njegovih saboraca – oficira koji su završili Ratnu oficirsku školu u Zenici, je otkazan. Oni su ostali u Tuzli, a nakon toga je obustavljen “vazdušni most” za Žepu i Srebrenicu.

N1

Mjesto slijetanja na heliodromu Igrišnik na Žepskoj planini, bilo je vatrama obilježeno, i tu su helikopter čekali komandant 285. brdske brigade Avdo Palić i major Dževad Brgulja, s grupom boraca. Helikopter je pao u njihovoj neposrednoj blizini.

N1

Istina o padu helikoptera na Žepskoj planini nikada nije utvrđena iako je izvršen uviđaj nakon nesreće i o tome je vođena i istraga. Na olupinama helikoptera nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na to da je helikopter srušen vatrenim oružjem. U zvaničnom izvještaju stoji da je uzrok pada helikoptera neutvrđen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!