Godišnjica protesta: “Ulica jedino rješenje, moramo imati revoluciju u glavi”

Vijesti 07. feb 202219:09 0 komentara
N1

Tačno prije osam godina desili su se demonstracije širom BiH, poznate kao februarski protesti, a sve je počelo u Tuzli. Danas simobolično obilježavanje dvadesetak učesnika demonstracija u ovom gradu. I danas su kazali isto. Da je država pokradena i uništena, a građani u nikada gorem položaju.

Te 2014.godine, nezadovoljni radnici propalih firmi u TK, tri dana su se okupljali pred zgradom Soda So i tražili smjenu tadašnje kantonalne vlade. Njima su se pridružile i druge skupine, a sve je rezultiralo ostavkom ali i paljevinom zgrade.

“Nakon osam godina, mi smo 30 godina unazad. To znači, da je gore nego prije 20 godina. Poskupljenja, niske plate, niske penzije, niko ne prati rast cijena. Rade šta hoće. Divljaju”, upozorava Enes Tanović iz Sindikata Solidarnosti Tuzla.

Mnogi i danas traže svoja prava poput radnika iz firme Gumming. Fabrika otišla u stečaj, imovina prodata, radnici ostali i bez posla i bez staža.

“Radnicima nije ostalo ništa. I moji radnici se i dalje bore. Krenu u PIO/ MIO, ništa ne mogu završiti. To je zapetljano do bola. Ne znam dokle to ide više. Što se tiče radnika kao radnika, oni su nula. Država ne vodi brigu ni 0,0 % o radnicima”, govori bivši radnik ove fabrike Ekrem Ćerimić.

Pobuna, bunt, nezadovoljstvo postojećim stanjem u BiH se vodi na Facebooku.

“Ako pratimo društvene mreže, revolucija je počela. Mi revoluciju moramo prvo imati u svojoj glavi. Da znamo šta hoćemo i kako to što hoćemo i na koji način, ostvariti. Ulica je jedino rješenje. Samo ulica može promjeniti situaciju u državi. Ništa i niko drugi”, izjavio je danas Sakib Kopić iz Sindikata solidarnosti Tuzla.

Više detalja u Priči Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!