Godišnjica smrti Franje Asiškog, zaštitnika ekologije: Pročitajte najljepše izreke filozofa

Vijesti 03. okt 202312:55 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Sveti Franjo Asiški (San Francesco d'Assisi na talijanskom), bio je talijanski svetac i osnivač Franjevačkog reda. On je rođen oko 1181. ili 1182. godine u Asišu, u Italiji, a umro je 3. oktobra 1226. godine kao jedan od najpoznatijih i najljubljenijih svetaca u katoličkoj Crkvi. Poznat po svojoj predanosti siromaštvu, ljubavi prema prirodi i brizi za najsiromašnije, Franjo Asiški je ostavio veliko vjersko naslijeđe iza sebe, a njegova filozofija izučavana je u brojnim teološkim i filozofskim školama širom svijeta.

Ključni događaj u životu svetog Franje bila je njegova duhovna preobrazba. Mladi Franjo je prvobitno bio vojnik i provodio je raskalašen život. No, nakon što je doživio duhovno iskustvo i čuo glas Božji, odlučio se posvetiti siromaštvu, jednostavnom životu i propovijedanju Evanđelja. Osnovao je Franjevački red (Red manje braće) kao i ženski red svete Klare (klarise) i laički Treći red.

Bio je vođa pokreta evanđeoskog siromaštva početkom 13. vijeka, a njegova evanđeoska revnost, posvećenost siromaštvu, dobročinstvo i lična harizma privukli su hiljade sljedbenika.

Franjina odanost “ljudskom Isusu” i želja da slijedi njegov primjer odražavala je i ojačala važan razvoj srednjovjekovne duhovnosti. Poverello (“Jadni mali čovjek”) je jedna od najcjenjenijih vjerskih ličnosti u rimokatoličkoj povijesti, a on i Sveta Katarina Sijenska su sveci zaštitnici Italije.

Papa Ivan Pavao II ga je 1979. godine priznao za zaštitnika ekologije.

Sveti Franjo je također poznat po svojim molitvama i pjesmama, uključujući “Pjesmu brata Sunca”, u kojoj izražava svoju ljubav prema stvorenjima i stvorenim svjetovima. Ova pjesma često se interpretira kao izraz njegove ekološke svijesti i brige za okoliš.

Franjo Asiški je kanoniziran kao svetac 1228. godine, a dan njegove smrti, 3. oktobra obilježava se kao blagdan svetog Franje Asiškog. On ostaje važna figura u katoličkom svijetu i izvan njega, a njegovi nauk i primjer predstavljaju inspiraciju za mnoge ljude koji žele slijediti put skromnosti, ljubavi prema prirodi i duhovne predanosti.

Izreke Franje Asiškog koje smo izdvojili za vas:

Započnite čineći ono što je potrebno, a zatim učinite što je moguće i odjednom činite nemoguće.”

Zapamtite da kad napustite ovu zemlju, sa sobom ne možete ponijeti ništa što ste dobili – samo ono što ste dali: puno srce, obogaćeno iskrenom službom, ljubavlju, žrtvom i hrabrošću.

Gospode, daj da možda ne tražim toliko da me vole koliko da vole.

Neka mi Gospodin podari smirenost da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, hrabrost da promijenim stvari koje mogu promijeniti i mudrost da ih razlikujem.”

Ne mijenjajte svijet, mijenjajte svjetove.

Ja sam bio sve nesveto. Ako Bog može djelovati preko mene, može raditi preko bilo koga.

Budite strpljivi, jer nam je slabosti tijela na ovom svijetu darovao Bog za spas duše. Dakle, velike su zasluge kad se strpljivo nose.

Djela koja činite možda su jedina propovijed koju će neke osobe danas čuti.

Sva tama na svijetu ne može ugasiti svjetlost niti jedne svijeće.

Jedino što se u životu postiglo bez napora je neuspjeh.

Novac u bilo kojem obliku ne bismo smjeli više koristiti niti se baviti njime nego prašinom. Oni koji misle da vrijedi više ili koji su pohlepni za tim, izlažu se opasnosti da ih vrag prevari.

Učite uvijek za radost, jer sluga Božji ne priliči da se pokaže pred svojim bratom ili drugom tugom ili uznemirenim licem.

Daj mi Gospodine da shvatim bližnjega makar on mene ne shvatio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!