Goldstone: Ruanda je sarađivala i poslala zločince, s Jugoslavijom je bilo teže

Vijesti 01. jun 202309:31 0 komentara
N1

"Otac" Haškog tribunala Richard Goldstone gostovao je sinoć Pressingu gdje je komentarisao osuđujuću presudu nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Između ostalog, u emisiji Pressing uporedio je Međunarodni krivični sud za Jugoslaviji i Međunarodni krivični sud za Ruandu, kazao je koje su sličnost i razlike ova dva suda.

“Postoje svakako i sličnosti. Naime, tribunali su pomogli da uspostave činjenice zločina koji su počinjeni. Bilo je puno lakše u slučaju Ruande, jer su lideri genocida priznali šta su učinili. Svi su napustili zemlju. Zajedničko za oba tribunala je utvrđivanje istine. Kada govorimo o Ruandi i odem u Muzej genocida u Kigali i tu kada vidim činjenice koje su zabilježene, shvatim kolika je bila važnost onoga što je radio tribunal za Ruandu”, kazao je Goldston.

Prvi glavni tužilac Haškog tribunala u Pressingu: Presude su potvrda agresije

No, kaže da je bila znatno drugačija situacija sa bivšom Jugoslavijom.

“Drugačija je bila situacija jer ljudi prihvataju šta je učinjeno. To nije slučaj sa bivšom Jugoslavijom. Postoji suštinska razlika, a to je da je zapravo zločince u Ruandi poslale vlast. I tribunal za Ruandu je u većini slučajeva imao podršku vlade. Vlada u Ruandi nam je poslala sve svjedoke i optuženi su bili uhapšeni i dovedeni su u Tanzaniju gdje su prvo saslušani. Dakle, imali smo drugačiju situaciju. Vlada Ruande je sarađivala, vlada Srbije i Hrvatske nije sarađivala. I to je naš rad učinilo mnogo teži. Trajanje suđenje, kao i vrijeme koje je bilo potrebno da optuženi budu dovedeni na sud u Haagu je trajalo jako dugo. Nekada je to trajalo decenijama. U Ruandi je to bilo puno brže”, istaknuo je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!