Goletić o delta soju: Direktna veza s putovanjima ljudi

Vijesti 05. jul 202114:53 > 14:54 0 komentara
Teufik Goletić (N!)

Nakon što je potvrđeno da su i dva državljanina iz BiH pozitivni na delta soj koronavirusa, Teufik Goletić, profesor s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, koji je i sekvencirao uzorke, detaljnije je za N1 pojasnio ove slučajeve zaraze.

Goletić je kazao da je Veterinarski fakultet 1. jula zaprimio uzorke koji su bili sumnjivi na delta soj koronavirusa.

“Uzorci su iz laboratorije u Mostaru preneseni u Sarajevo gdje je su uzorci sekvencionirani i utvrđeno je da je riječ o delta varijanti. Riječ je o varijantnim sojevima koji su utvrđeni kod državljana BiH ovaj put. Sa naučnog aspekta mogu reći da je činjenica da su oba sekvencionirana uzorka najsličnija onima koji se deponuju u bazu podataka, a porijeklom su iz Irske, Velike Britanije i Mallorce. Primijetit ćete da i jedni i drugi borave na Mallorci i da je sigurno da postoji direktna veza sa putovanjima ljudi”, istakao je Goletić.

U narednom periodu očekuje se još uzoraka

Dodao je i to da će se u narednom periodu očekivati sekvencioniranje i novih uzoraka naglašavajući da to ne mora nužno značiti da su i oni sumnjivi na delta varijantu.

“Osim ova dva klinička uzorka, mi smo sekvencionirali i deset drugih, međutim, to su nešto stariji uzorci iz maja i juna i očekivano je da dominira alfa, odnosno, bivši britanski soj. Prema tome, imamo najave i za neke uzorke za ovu sedmicu i vjerujem da ćemo do njenog kraja imati i nove rezultate u tom kontekstu”, kazao je Goletić.

Veterinarski fakultet po potrebi sekvencionira uzorke

Pojasnio je da je Veterinarski fakultet kroz odluku ministra zdravlja FBiH stavljen u službu javnog zdravstva, a po potrebi se angažira i za sekvencioniranje uzoraka.

 

“Nažalost moram reći da u BiH ne postoji nijedno tijelo koje je ‘odgovorno’ za cijelu državu. Međutim, želim istaći da smo mi otvoreni za uzorke koji dolaze kompletnog područja BiH i radimo to u potpunosti nekomercijalno. Budući da su hemikalije i reagensi koje mi koristimo u sekvencioniranju rezultat direktne donacije UNDP-a i angažmana federalnog ministarstva zdravlja. Prema tome, fakultet kao društveno-odgovorna institucija stavila je na raspolaganje i opremu i ljude i znanje pa su nam prema tome dobrodošli uzroci iz RS-a”, dodao je.

Na Veterinarskom fakultetu su se obrađivali i uzorci iz Banjaluke

Podsjeto je da su u prvoj etapi sekvencioniranja uzoraka na Veterinarskom fakultetu imali uzorke iz Univerzitetske bolnice RS-a iz Banjaluke.

“Prema tome, imamo i tu jako dobru saradnju i u svakom slučaju koristim priliku i pozivam kolege iz svih centara uključujući i one najmanje da ukoliko imaju sumnje da je riječ o delta varijanti da nam dostave te uzorke kako bismo ih sekvencionirali. mi ćemo se zaista potruditi da im odgovorimo što je prije moguće”, poručio je Goletić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!