Goletić za N1: U BiH cirkulira 12 različitih genetskih linija korona virusa

Novi dan 08. mar 202110:05 > 11:24 1 komentar
N1

Teufik Goletić, šef laboratorije koja vrši sekvencioniranje virusa na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, za N1 je govorio različitim sojevima koronavirusa u svijetu, te pojasnio koji sojevi su pronađeni u BiH.

Goletić kaže da u BiH cirkulira 12 različitih genetskih linija, ali da nisu sve genetske linije i tzv. varijantni sojevi koji izazivaju zabrinutost.

“Od varijantnih sojeva koji izazivaju zabrinutost do danas u mojoj laboratoriji samo identificirali samo tzv. britanski soj ili B117. Upozoravao sam i prethodnih sedmica da osim tog britanskog, imamo i češki soj koji još uvijek nema status soja koji izaziva zabrinutost. Njega bilježimo još od novembra. Oba soja se odlikuju većom potencijom prenosa sa osobe na osobu”, pojasnio je.

Navodi da su PCR testovi bitan alat da bi pronalazili nove slučajeve, ali da se njima ne mogu prepoznavati sojevi korona virusa.

“Mi danas u BiH imamo neke tzv “mutant” PCR testove koji su indikativni da smo “ulovili” neke od sojeva. O kom varijantnom soju je riječ, može se tek utvrditi na osnovu sekvencioniranja. Riječ je o dvije različite tehnologije”, kazao je.

Tvrdi da i djeca imaju određenu ulogu u širenju korona virusa.

“Djeca mogu biti inficirana, mogu razviti simptome bolesti i mogu sudjelovati u širenju ovog oboljenja. Kod djece je klinička slika uglavnom ili blaža ili asimptomatska, ali i u mojoj laboratoriji smo utvrdili da u uzorcima kod djece nalazimo izuzetno visoke titrove virusa koji sigurno impliciraju mogućnost da i djeca imaju ulogu u transmisiji”, istakao je.

Govoreći o raznim sojevima virusa, Goletić kaže da je u BiH situacija povoljnija nego u zemljama u kojima je pronađen južnoafrički soj.

“Želim upozoriti na jednu činjenicu da se i kod britanskoj soja utvrđuje jedna specifična mutacija koje se zove E484K, koja suštinski omogućava u manjoj ili većoj mjeri izbjegavanje prirodnog ili imuniteta stečenog nakon vakcinacije”, kazao je Teufik Goletić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare