Goražde će Dan sjećanja na ubijenu djecu u ratu obilježavati 14. maja

Vijesti 18. apr 202315:44 0 komentara
FENA

Inicijativom Amara Imamovića i jednoglasnom podrškom Gradskog vijeća, Goraždani su danas izabrali 14. maj kao zvanični datum obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu u proteklom ratu (1992-1995). Prvo dijete u Goraždu ubijeno je 14. maja 1992. godine, a istoga dana i drugo.

Organizacioni odbor danas je utvrdio dvodnevni program obilježavanja tog datuma u kojem će učestvovati više stotina djece i mladih Goražda.

“Želimo da se obilježi sjećanje na 576 ubijene djece Goražda što se prvi put nakon toliko godina i zvanično obilježava”. Ovu inicijativa vijećnika Amara Imamovića, Gradsko vijeće jednoglasno je podržalo i sačinili smo tim ljudi koji će sve to organizirati kako bi se ovaj datum dostojanstveno obilježio”, kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Programom su planirani brojni sadržaji, između ostalog otvaranje izložbe pod nazivom “Majka’’ autora Jakuba Hubjera, javna tribina te polaganje cvijeća na spomen obilježje.

Centralni dio programa bit će performans djece “Da rata ne bude” u znak sjećanja na svu ubijenu djecu u Goraždu u periodu 1992.-1995. koji će se održati na Mostu Alije Izetbegovića i na platou JU Centar za kulturu Goražde, a izvest će ga učenici OMŠ “Avdo Smailović” sa goraždanskim mališanima.

“Uz sjećanje na tragično stradale vršnjake, djeca Goražda koja danas odrastaju u ovom gradu će poslati poruku mira za budućnost, uz apsolutno uvažavanje prošlosti i svega što se dešavalo u najtežim vremenima kada je veliki broj djece Goražda ubijen i ranjen”, naglasio je Imamović.

Pored Goražda, u programu oblježavanja učestovat će i djeca iz drugih općina u sastavu BPK Goražde, a u organizaciju je uključeno i ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde te brojne ustanove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!